Dovoljno mesta u srednjim školama za upis osmaka

0
276

ČAČAk – Školsku 2018/2019. godinu na području Moravičkog okruga završava 1.987 osmaka, od tog broja 1.151 u Čačku, 351 u gornjomilanovačkim školama, 292 u Ivanjici i 190 u Lučanima.

Načelnica Školske uprave za Moravički okrug Slađana Parezanović, kaže za agenciju MNA, da je reč o 200 učenika menje nego lane, dodajući da je u skladu sa tim ministar prosvete Mladen Šarčević dao saglasnost i objavio konkur sa upis učesnika u srednje škole u 2019/2020. godini.

Prema njenim rečima, uprkos manjem broju učenika, u srenjim školama biće dovoljno mesta za sve.

„Najviše učenika upisaće Mašinsko-saobraćajna škola i to u 11 novih odeljenja, Gimnazija deset, Tehnička devet, Ekonomska sedam, Prehrambeno-ugostiteljska u šest i Medicinska u pet odeljenja. U čačanskim srednjim školama slobodno će biti oko 1.400 mesta, što je za oko 250 u odnosu na broj đaka koji završavaju osmi razred“, rekla je Parezanović.

Ona kaže da se računalo i na učesnika koji imaju slabija postignuća u osnovnoj školi, kao i na one koji neće postići dobre rezultate na završnom prijenom ispitu.

Srednje škole u Gornjem Milanovcu moći će da upišu oko 360 učenika u 12 odeljenja, i to po četiri u Gimnaziji, Tehničkoj i Ekonomskoj školi.

U nešto nepovoljnijem položaju su, kaže Parezanović, srednje škole u Ivanjici i Lučanima, gde je planiran manji broj odeljenja u odnosu na broj učenika koji ih završava.

„U Ivanjici je ministar odobrio devet odeljenja, iako smo plan imali za deset, i to pet u Gimnaziji i četiri Tehničkoj školi. U srednjoj školi Dragačevo u Lučanima ove godine će biti ponuđeno pet odeljenja“, rekla je ona.

Kada je reč o obrazovnim profilima, ove godine čačanska Gimnazija po prvi put upisuje decu sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

Kako saznaje Multimedijalna novinska agencijna do sada je interesovanje iskazalo više od 20 osnovaca.

Isto takvo odeljenje nudu se i u ivanjičkoj Gimnaziji.

Od dualnih obrazovnih profila postoje modni krojač u Mašinsko-saobraćajnoj školi, kao i zavarivače i bravare u srednjoj školi Dragačevo.

Pripremne aktivnosti za upis učenika u srednje škole započinju ovog vikenda.

„U subotu i nedelju biće održani prjemni ispiti u Gimnaziji Gornjem Milanovcu, gde se učenici upisuju u odeljenje opšteg tipa, ali gde se deo nastave održava na engleskom jeziku. U Muzičkoj školi u Čačku prijemni će biti održani 31. maja, 01. i 02. juna, a mesta ima za 24 učenika“, istakla je Parezanović.

Ona je precitirala da će završni ispit za sve osnovce biti održan 17, 18. i 19. juna.

„To je za svakog učenika potvrda da je pohađao osnovnu školu i da je završio. Većina učenika za srednju školu se rangira na osnovu uspeha u osnovnoj školi i rezultata sa završenog ispita. Deo učesnika koji se upisuje i specijalizovana odeljenja polaže i dodatni prijemni ispit“, objasnila je Parezanović.

Od 27. maja do 06. juna u Školsku upravu se mogu prijaviti učenici koji imaju više od 17 godina, a žele da upišu srednju školu.

Do 31. maja u Upravu se donose i prijave za lekarsku komisiju koja će odlučivati o učenicima koji na osnovu nekih svojih lekarskih izveštaja i zdravstvene situacije imaju pravo na određene benefite prilikom upisa u srednju školu.

Foto – regionalne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime