Koliko su opasne alergije ?

26

Nacionalni Karavan alergija 2024. krenuo je početkom m eseca iz Čačka, preko Zrenjanina i nastavlja putovanje po Srbiji.

U trenutku kada je sve više alergena u vazduhu, kada polen trave i biljaka porani za mesec dana, a mace sa topola zabele priobalja i parkove, dobro je da znamo kako da prepoznamo alergijske reakcije kod dece i starijih i kako da pravilno reagujemo na njih.

Broj obolelih od različitih vrsta alergija je u porastu i alergije su danas već dobile status oboljenja 21. veka, kao najčešća hronična bolest u svetu i kod nas. Podaci upozoravaju da svaki drugi čovek u Evropi ima simptome alergija.

Razgovor Olivere Perkovski sa Snežanom Šundić Vardić
„Alergije su najzastupljenije hronično oboljenje u Evropi, tako i kod nas. Procenjuje se da će do 2025. godine polovina stanovništva imati neko alergijsko oboljenje“, kaže Snežana Šundić Vardić, predsednica Nacionalnog udruženja „Alergija i ja“.

Prema njenim rečima, alergije nisu samo kijavice u proleće koje se javljaju kao reakcija na polen već mnogo više od toga – i atopijski dermatitis, alergije na hranu, odnosno nutritivne alergije i alergijska astma.

„Fokus u našoj komunikaciji ka društvu, ka pacijentima i ka stručnoj javnosti, takođe, je, pre svega, razvijanje svesti o alergijama i pravovremeno dijagnostikovanje kao i lečenje, adekvatno lečenje“, navela je Snežana Šundić Vardić.

Precizna i pravovremena dijagnoza alergije ključna
Prvi korak u pravilnom dijagnostikovanju je odlazak kod alergologa, otorinolaringologa, pulmologa, dermatologa, u zavisnosti od vrste alergije i sve simptome koje imamo obavezno saopštimo lekaru.

Između 50 i 80 odsto pacijenata ima alergijski rinitis, 60 odsto beba atopijski dermatitis, a kod 50 odsto dece sa atopijskim dermatitisom razvije se astma, 40 odsto sa ekcemom ima alergiju na hranu, a 20 odsto dece ima alergiju na hranu.

„Alergije nisu samo kijavica da ih lečimo maramicama, to je mnogo više od toga, one mogu biti i smrtonosne, kada govorimo o nutritivnim alergijama, venomima insekata“, upozorila je Šundić Vardić.

Oko 20 odsto pacijenata koji imaju alergije, ima svakodnevni strah od razvijanja nekih dodatnih simptoma i zbog toga je Nacionalno udruženje „Alergija i ja“ pokrenulo Karavan alergija.

„Ovo je druga faza Karavana. Idemo u vrtiće i škole da omogućimo bolje razumevanje alergija i alergijskih reakcija i da pokažemo pravovremeno reagovanje u slučaju alergijskih reakcija“, istakla je Šundić Vardić dodajući da u Srbiji na pozitivnoj listi još nema lekova poput adrenalinskog injektora epinefrina.

 

RTS FOTO https://sr.wikipedia.org/