U čačanskoj bolnici pet kovid pacijenata

0
42

ČAČAK – Na kovid odeljenju čačanske bolnice trenutno je hospitalizovano pet pacijenata, saopštio je Radni tim za praćenje epidemije.

U minulom danu nije bilo ni prijema ni otpusta sa odeljenja. U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije u četvrtak je pregledano 10 pacijenta, od kojiih prvih pet.

Posledice neformalne „Kupusijade“ tek očekujemo, iako je na području Moravičkog okruga registrovano juče još dvoje zaraženih, kaže direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aksentije Tošić.

Prema njegovim rečima virusom korona inficirana je jedna žena sa područja ivanjičke i muškarac sa teritorije lučanske teritorije.

„Ne verujem da su oni bili u Mrčajevcima, njihovi kontakti su iz Beograda, a imaju blage kliničke slike i nalaze se u kućnoj izolaciji“, rekao je Tošić. Kada je u pitanju Kupusijada stanje će biti „vidljivije “ za desetak dana. Na pitanje zašto nije podnet izveštaj javnosti koji je zahtevala GG “ Čačak je naš“ o broju zaraženih i preminulih direktor navodi da se još uvek sprovode analize po tom pitanju.

„Broj potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona u Čačku od 10. marta  u Čačku je 521, Gornjem Milanovcu 134, Ivanjici 95 i Lučanima 37 uzimajući u obzir i ova dva nova slučaja“ , naveo je on. Tošić je istakao da to ne znači da broj inficiranih nije veći imajući u vidu asimptomatske slučajeve. I dalje se dnevno šalje na desetine testova na analize u referentne laboratorije, dodao je on. „Epidemiloška situacija jeste stabilna, ali nikada ne možemo biti sigurni kada će i da li će da se pogorša“ , zaključio je on.

Sa druge strane pojedini članovi Radnog tima kažu da se broj zaraženih lako može  zbrojiti. Kada je u pitanju broj umrlih od koronavirusa su saglasni sa Tošićem da treba vremena za opsežnu analizu dokumentacije budući da je bilo slučajeva da pacijent sa simptomima kovida 19 bude primljen u bolnicu, ne stignu ni da ga testiraju i on premine.

„Tada smo imali haos u bolnici, skoro 200 ležećih pacijenata, nismo izlazili po 20 časova iz skafandera, a da ne pričamo o naporima koje smo uložili da se spasi svaki ljudski život“, zaključuju. Inače, od posledica zaraze koronavirusom na teritoriji Moravičkog okruga je preminulo više od 50 lica, ali nadležni naglašavaju da i to ne mora biti tačan broj do konačne analize dokumentacije, zbog svega navedenog i dodaju da on može biti i manji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime