Naslovna Društvo Karavan „Digitalna ekspedicija“ kreće na putovanje kroz Srbiju

Karavan „Digitalna ekspedicija“ kreće na putovanje kroz Srbiju

745

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić pokrenut je karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“. Karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na događaju na Trgu republike u Beogradu okupljeni građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 15 gradova Srbije: Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Kao i u Beogradu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Foto: Vuk Nemezić

Događaju je prisustvovala Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja je tom prilikom izjavila: „Digitalne veštine su značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast. Digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije, i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Znamo da je trenutno u Srbiji IT sektor najprosperitetniji, ali posebno treba da imamo u vidu da ga snažnim čine upravo mala i srednja preduzeća. Iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose čak dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora.“

Prisutnima se obratila i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je istakla da je Srbija mnogo učinila na polju digitalizacije.

„Zahvaljujući vizijama predsednika Aleksandra Vučića i zalaganjima premijerke Ane Brnabić, sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova. Koliko je digitalna pismenost važna, uverili smo se u vreme pandemije Kovid 19, kada smo radili od kuće, bili u izolaciji zbog bolesti, a naši najstariji morali zbog očuvanja zdravlja da budu odvojeni od svojih najbližih. Oni su pokazali odgovornost i spremnost da prihvate tehnološke inovacije u uslovima kada su zbog virusa bili u izolaciji, koristeći savremenu tehničku opremu za komunikaciju sa svojim najmilijima. Kroz ovaj projekat poseban fokus će upravo biti na digitalnom opismenjavanju starih, što podrazumeva obuke u gerontološkim centrima i domovima za stare“, dodala je Kisić Tepavčević.

Foto: Vuk Nemezić

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

N2

NEMA KOMENTARA