Naslovna Hronika Zaštitnik građana pokreće postupak povodom slučaja žene koju je muž pretukao

Zaštitnik građana pokreće postupak povodom slučaja žene koju je muž pretukao

615

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih napisa da je žena koja je pretučena u selu Zablaće kod Čačka nekoliko puta prijavljivala porodično nasilje nadležnim organima, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova i Opšte bolnice u Čačku.

U ponedeljak je u čačansku bolnicu sa teškim telesnim povredama u jedinicu intenzivnog lečenja primljena tridesetogodišnja žena iz sela Zablaće, u okolini Čačka, koja je pretrpela težak oblik porodičnog nasilja, piše RTS.

Povodom medijskih navoda da je centar za socijalni rad imao saznanja o nasilju u ovoj porodici, Zaštitnik građana od resornog ministarstva traži da izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Čačku i da ga o rezultatima nadzora obavesti u roku od 15 dana.

Zaštitnik građana od MUP-a traži da ga u roku od 15 dana, povodom navoda u medijima da je porodica poznata policiji i da je žena više puta prijavljivala porodično nasilje, izvesti da li su ranije obaveštavani o nasilju u ovoj porodici, koje mere i aktivnosti su preduzimali, kao i da li je uspostavljena saradnja organa (policije, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite i pravosudnih organa) u cilju zaštite žene i dece.

Od Opšte bolnice u Čačku Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti da li su imali saznanja o nasilju u porodici, kao i koje mere su, u saradnji sa drugim organima iz sistema zaštite od nasilja u porodici, preduzeli kako bi se pružila adekvatna zaštita i podrška žrtvi.

Nova.rs

NEMA KOMENTARA