Sonjin septembar 2021: Eva Van Tongeren ,,Neopipljivo Nedostižno Nevidljivo“

0
91

U okviru drugog izdanja manifestacije ,,Sonjin septembar“ čiji je organizator Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ u Čačku, u galeriji ,,Risim“ u utorak 7. septembra u 19 časova biće otvorena izložba belgijske autorke Eve Van Tongeren, pod nazivom ,,Neopipljivo Nedostižno Nevidljivo“/,,Intangible Unreachable Invisible“.

Eva Van Tongeren dobitnica je nagrade ,,Sonja Savić“ na Festivalu Alternative film & video za 2019. godinu ali je realizacija ove nagrade ostvarena 2021. godine usled situacije izazvane virusom COVID 19.

Kustos izložbe, Predrag Živković navodi da je sprovođenje ovog programa (izložbe, rezidencije, projekcije) način da se, kroz podsećanje na autorsku umetničku zaostavštinu Sonje Savić, afirmiše angažovano stvaralaštvo, kako mladih umetnika tako i teoretičara i kritičara.

Izložba ,,Neopipljivo Nedostižno Nevidljivo“ sastoji se od audio/video instalacija tri autorkina rada: ,,Fragmenti analize sna“, ,,Slike iz daleka“ i ,,Vežbe disanja 1-19“ kao i neonskog znaka, najnovijeg rada umetnice. Autorka se u svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima bavi smelim istraživanjem društvenih normi, postavljanjem pitanja o međuljudskim odnosima, ispitivanjem granica razumevanja i predstavljanja nekonvencionalnih situacija, percepiranjem kako svoje tako i dinamike svesti i osećanja onih koji posmatraju njen rad, tražeći pri tome važne odgovore.

„Istovremeno u svom radu se uvek bavim istraživanjem filma kao medija, pokušavajući da ga malo po malo, što bolje razumem tokom procesa snimanja. Moj posao je mesto na kome delim svoje brige i zabrinutosti. Snimanje filma je način kojim se suprotstavljam mojoj prikrivenoj ravnodušnosti. Za mene je film međuprostor koji spaja znanje, učenje i otkrivanje“, rekla je o svom radu Eva Van Tongeren.

Tokom rezidencijalnog boravka umetnice u Čačku biće realizovan i njen novi projekat, a 13. septembra će biti održana i ekskluzivna projekcija odlomaka iz autorkinog najnovijeg rada ,,Žene iz Agadeza“, koji je još uvek u fazi produkcije, uz predavanje na temu: ,,Prostor u kome odjekuje višeglasna imaginacija“.

Nakon boravka u Čačku umetnica će svoj rezidencijalni boravak nastaviti u Beogradu gde će sarađivati sa Domom kulture Studentski grad odnosno Akademskim filmskim centrom.

Izložba će javnosti biti dostupna do 7. oktobra 2021.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime