Naslovna Društvo Održan pomen Nadeždi Petrović

Održan pomen Nadeždi Petrović

846

Povodom obeležavanja godišnjice smrti slikarke Nadežde Petrović, Kolo srpskih sestara, koje nosi naziv po ovoj slavnoj umetnici, organizovalo je parastos u čačanskoj crkvi.

Venac ispred spomenika Nadežde Petrović u Čačku položili su: Bojana Jakšić, ispred Kola srpskih sestara i predstavnici Umetničke galerije Nadežda Petrović.

Predstavnici Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. u Beogradu položili su venac kod spomenika slavne slikarkem, u Pionirskom parku.

Nadežda Petrović je rođena u Čačku 12. oktobra 1873. godine. Najznačajnija je srpska slikarka s početka 19. veka.

 

Foto: Slobodan Čvorović

 

Kada su se nad Balkanom i Srbijom nadvili oblaci rata, Nadežda Petrović je dobrovoljno krenula za srpskom vojskom kao bolničarka.

U Prvom i Drugom balkanskom ratu bila je dobrovoljna bolničarka na frontu i za vreme Prvog svetskog rata bolničarka Dunavske divizije, sa kojom učestvuje u borbi na Mačkovom kamenu.

Posle pobede srpske vojske u Cerskoj i Kolubarskoj bici, u zatišje 1915. godine, Nadežda odlazi za Skoplje gde se sklonila njena porodica. Rodbina je preklinje da se ne vraća na bojište.

 

Foto: Slobodan Čvorović

 

Posle Suvoborske bitke, Valjevo je kosila epidemija pegavog tifusa. Bolest je odnosila vojnike, lekare, bolničare i civile. Krajem marta 1915. godine zaraza je zahvatila i Nadeždu Petrović koja je radila kao bolničarka Infektivne vojne bolnice. Bolovala je sedam dana.

Umrla je od tifusa, 3. aprila 1915. godine.

NEMA KOMENTARA