Zajednički koncert „Trija Pokret“ i „Trija Femina“

0
49

Zajednički koncert „Trija Pokret“ i „Trija Femina“ iz Beograda „Trio Pokret“ (dr muz. um. Madlen Stokić Vasiljević, violina ; dr muz. um, Miloš V. Nikolić, klarinet i kaval i dr muz. um, Maja Mihić, klavir) i „Trio Femina“ (dr muz. um. Madlen Stokić Vasiljević, violina ; mr Ivana Dakić, oboa i dr muz. um, Maja Mihić, klavir)  biće održan u utorak, 2. novembra u Modernoj galeriji Kulturnog centra održaće zajednički koncert.

Na programu će biti dela: Dragana Jovanovića, Milana Stojadinovića-Milića, Miloša Raičkovića, Svetlane Maksimović, Isidora Žebeljana i Ivana Brkljačića.
Početak koncerta je u 19 sati.

BIOGRAFIJA TRIO „POKRET“
Trio „Pokret“, čiji su članovi violinistkinja Madlen Stokić Vasiljević (FMU), pijanistkinja Maja Mihić (FMU) i klarinetista Miloš Nikolić (MŠ „Mokranjac“, Beograd), predstavlja ansambl koji je za jedanaest godina svog postojanja napravio prekretnicu u pristupu kamernoj muzici na srpskoj muzičkoj sceni. Osnovan je 2010. godine iz potrebe troje izvođača da se u potpunosti posvete muzici savremenog trenutka. U centru interesovanja ovog sastava su dela savremenih kompozitora.

Nakon što je 2011. izveo sva do tada napisana dela iz pera domaćih kompozitora za ovaj tip kamernog ansambla, Pokret je „pokrenuo“ i druge autore da napišu nova dela, od kojih su mnoga upravo i posvećena triju. Sva ova dela Pokret je izvodio sukcesivno, ubrzo po njihovom nastanku. Izvođenjem aktuelnih kompozicija Trio Pokret doprinosi životnosti i dinamičnosti muzičke scene danas i obogaćuje literaturu za ovaj sastav. Godine 2012. Trio Pokret je za koncert u Kolarčevoj zadužbini („Živa srpska muzika – premijere“) sa premijernim izvođenjem osam novih dela dobio nagradu „Koncert godine“.

Trio Pokret je imao veliki broj koncerata u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Novom Kneževcu sa premijernim izvođenjem dela domaćih autora. U sezonama od 2013. do 2019. godine, trio „Pokret“ je ostvario projekte („Portreti“, „Senzibiliteti“, „Pet godina muzičkog kretanja“, „Retrospektive“, „Dinamika pokreta“, „Novi muzički pokreti“ i „Srpska muzika u pokretu“) sa premijernim izvođenjem dela nove muzike. Trio je imao zapažene koncerte na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 2012. i 2015. godine. Koncert u septembru 2015. godine uživo je emitovan na televizijskom i radijskom programu RTS3.

U novembru 2016. Trio Pokret je imao veoma uspešan koncert u Rimu što je prestavljalo prvi izlazak ovog ansambla van granica zemlje. Godine 2017. održali su turneju po zemljama bivše Jugoslavije sa zapaženim koncertima u Skoplju, Zagrebu i LJubljani. Nastupali su na festivalima NIMUS, „Tisin cvet“ i „Skopska esen“. U leto 2018, nastupili su na festivalu „Lucci della ribalta“ u Narniju u Italiji, a samo mesec dana kasnije U Minhenu (Nemačka), u Askoliju (Italija) na značajnom festivalu „Nuovi spazi musicali” i u Srpskom kulturnom centru u Parizu (Francuska). Značajan koncert, trio je imao novembra 2019. u NJujorku, SAD (The Natiolnal Opera Center America, Placido Domingo Hall).

Trio je bio aktivan u medijskoj promociji savremene muzike. Pored koncerata, trio je učestvovao u snimanju emisije „Ad libitum“ za RTS, izvodeći delo Tatjane Milošević, kao i emisije „Art fantazija“ koja je u celosti bila posvećena ansamblu. Radio emisija „Muzika sa povodom“ muzikologa Donate Premeru je takođe u celosti bila posvećena triju. Bili su učesnici autorskog koncerta Vladimira Tošića u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, i u sali Beogradske filharmonije, kao i na svečanosti dodele nagrade „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice akademiku Dejanu Despiću. Trio je nastupio i na koncertu u okviru doktorskog umetničkog projekta člana trija Miloša Nikolića. Značajan nastup, trio je imao i u Muzeju Narodnog pozorišta, početkom 2013. godine, kada im je dodeljena nagrada „Koncert godine 2012“ časopisa „Muzika klasika“. Marta 2018. godine, učestvovali su na Tribini „Novi zvučni prostori“ u organizaciji Centra za muzičku akciju i Udruženja kompozitora, izvodeći i diskutujući o delu Srđana Hofmana „Kroz kutije zvuka“. Oktobra 2019. godine, bili su pozvani da nastupe na svečanom otvaranju Prve internacionalne konferencije „Psihologija i muzika“.

Na Međunarodnoj tribini kompozitora 2019. godine, dodeljena im je prestižna nagrada „Aleksandar Pavlović“ za najuspešniju promociju domaće muzike u zemlji i inostranstvu tokom 2018. godine. Na inicijativu ovog ansambla savremena muzika je obogaćena za gotovo četrdeset novih dela napisanih za violinu, klarinet i klavir.

BIOGRAFIJA TRIJA „FEMINA“

Beogradski trio „Femina“ čine dr um. Madlen Stokić Vasiljević, profesor violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dr um. Maja Mihić, profesor uporednog klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i mr Ivana Dakić, 1.oboa Simfonijskog orkestra RTS.

Trio Femina je oformljen 2016 godine sa željom da publici predstavi nesvakidašnji ansambl koji čine oboa, violina i klavir. Za samo tri godine žive koncertne aktivnosti, trio je zabeležio uspešne koncerte u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, u Kulturnom centru Novog Sada u okviru Tribine mladih, a gostovale su i u Kragujevcu i Srbobranu.

U Beogradu su još nastupile i u okviru ciklusa „Ponedeljkom u Đorđeviću“, kao i u Galeriji ULUPUDS na otvaranju likovne izložbe. Koncert u „Đorđeviću“ zabeležen je i audio u okviru projekta „Trag u vremenu“. Godine 2019, nastupile su na koncertu u okviru „Oboa festa“. Na repertoaru trija nalaze se dela savremenih srpskih autora Dušana Radića, Miloša Raičkovića, Isidore Žebeljan, Mirjane Živković, Dragane Jovanović, Ivane Stefanović, kao i širi spektar muzike 20. veka aranžirane za ovaj ansambl (Šostakovič, Debisi, Ravel itd).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime