Stubovi oštećeni zbog teškog saobraćajnog opterećenja

0
1036

ČAČAK – Zbog oštećenja tri stuba na vijaduktu nedaleko od Mašinsko-saobraćajne škole, most je po hitnom postupku zatvoren, a saobraćaj je preusmeren na alternativne pravce i gradske saobraćajnice. Iz preduzeća „Putevi Srbije“ navode da je do toga došlo zbog teškog saobraćajnog opterećenja.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, Miluna Todorovića na taj način je sprečeno urušavanje mosta, tj. stuba broj 16, a o tome ga je obavestio direktor „Štrabaga“.

„Odmah smo stupili u kontakt sa odgovornim licima u preduzeću „Putevi Srbije“, koje je investitor ovog projekta, IMS-om, NO i imali više sastanaka. Najvažnije je da se nije desio veći incident, tj. urušavanje vijadukta jer je bezbednost vozača i građana najvažnija“, kazao je on.

Todorović je istakao da se radi na što bržem osposobljavanju objekta, a za početak će biti pušten naizmenični saobraćaj.

„Za mene lično je neprihvatljivo što izvođač nije u ranijem periodu uvideo pukotinu i lično smatram taj postupak veoma nemarnim“, naveo je gradonačelnik. Todorović je podsetio da sanacija vijadukta traje četiri meseca, dodajući da je veliki broj privrednih subjekata oštećen u toj zoni, ali lokalna samouprava će ih obeštetiti.

Šef odseka za mostove iz preduzeća „Putevi Srbije“, Dragan Milošević je podsetio da je objekat građen sedamdesetih godina prošlog veka i tada je bio deo državnih puteva, a kasnije i gradski, budući da se Čačak širio.

„On je saniran 2002. godine zbog oštećenja i trajao je do ove. Od projektanta koji je sprovodio radove tada, naručena je izrada novog projekta, obzirom na propagaciju oštećenja mosta. IMS je to uradio, mi smo raspisali javnu nabavku i ugovorili radove sa firmom „Štrabag“. Zbog 30 kišnih dana u junu i julu produžen je rok za završetak poslova. Most je trebalo da se otvori 22. oktobra“, naveo je on.

Milošević  je izrazio žaljenje, zbog, kako je rekao, incidenta sa stubovim S 14, S 15 i S 16 na kojima su uočena oštećenja, navodeći da je sinoć delimično ojačana konstrukcija. Prema njegovim rečima, sutra ili prekosutra će se stubovi podjarmiti.

„Stiže teška oplata kojom ćemo podjarmiti stubove i biće omogućeno da most bude stabilan, kako bi se nastavilo sa radovima, osim u delu stubova. Kada oni budu ojačani saobraćaj će se vratiti na pređašnji režim, odnosno naizmenično propuštanje vozila“, objasnio je on i dodao da se to može očekivati tokom naredne sedmice.

Milošević pretpostavlja da će radovi biti završeni od prvog do petnaestog novembra, iako je realno 1.

„Projektant smatra da je do pucanja stuba došlo zbog uvažavanja zahteva MUP-a i grada da se teretni saobraćaj odvija preko vijadukta, a ne alternativnim putevima. Za posledicu imamo da su već oštećeni stubovi morali da popuste“, zaključio je Milošević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime