Stigle kazne za Božićnu vožnju

797
Desetak građana, koji su bili učesnici tradicionalne Božićne vožnje u Čačku, dobilo je u ekspresnom roku prijave od saobraćajne policije iz tog grada na kućnu adresu zbog prekršaja uočenog sa video kamera koje su pod upravom čačanske Policijske uprave. Žitelji grada pored Morave su zbog toga ogorčeni i kažu da je nečuveno da se na dan kada bi trebalo praštati, poštujući srpsku tradiciju i običaje dolazi do kažnjavanja.

Jedna od tuženih Čačana, kojoj je zbog ovog prekršaja zaprećena kazna do 120 hiljada dinara, kaže da su bili primorani da se obrate administratoru Fejsbuk stranice „Dnevna doza prosečnog Čačanina“, kako bi se njegovim posredstvom sve to plasiralo u javnost, a on našem portalu.

„Ovo je bruka i sramota. Samo nas globe i otimaju na sve načine. Nemamo novca da preživimo, a oni nam šalju ovolike kazne. Svi znamo da je prošla godina bila katastrofalna zbog epidemije kovida 19, više vremena smo proveli pod ključem u kućama. Zato smo i izašli da proslavimo najradosniji hrišćanski praznik, da jedan dan zaboravimo na pakao u kome živimo“, ogorčeno  je rekla Čačanka za Nova.rs kojoj je zaprećena kazna od 100 do 120 hiljada dinara. (ime i prezime poznato redakciji).

Ona se pita kako je moguće da više godina unazad nije bilo nikakvih prijava za „Božićnu vožnju“, dok su za ovu godinu pisane kazne i to, kako tvrde, selektivno.

„Pre ću ići u zatvor, nego platiti ovoliku kaznu, jer nemam ni odakle“, kazala je naša sagovornica.

Sličnog stava su i ostali koji kažu da se nadzorne kamere očigledno koriste samo u svrhu kažnjavanja, a ne i pomoći građanima.

„Meni je majka imala prelom noge, jer je bilo snega i leda na pešačkom prelazu. Rešio sam da tužim nadležno JP u Čačku za to, u pitanju je starija žena, ali nisam mogao da dobijem snimak sa kamere. Ali zato kada sam se provozao centralnim gradskim ulicama na Božić, one su uredno radile. Šta se to dešava u našoj zemlji, ponekad stičem utisak da nas država i nadležni u njoj planski uništavaju“, kaže drugi sagovornik portala Nova.rs kome je, takođe, prispeo poziv na kućnu adresu.

 

Foto: privatna arhiva, NovaS

 

Prema rečima Pavla Jelesijevića, administratora pomenute stranice, na snimcima se vidi da suvozači sede na okviru vrata držeći srpske zastave i proslavljajući najradosniji hrišćanski praznik.

„Svi ti ljudi su očigledno načinili prekršaj, ali su blago rečeno ogorčeni činjenicom da su kažnjeni, jer u poslednjih desetak godina se Božić slavi i na ulicama. Nikada nisu kažnjavani ni po kom osnovu, jer je sve to tolerisano u duhu praznika. Takođe, revoltirani smo i činjenicom da se saobraćajne kamere po gradu koriste samo u cilju punjena budžeta i naplate kazni“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko je građanin po bilo kom osnovu oštećen od N. N. počinioca i traži od policije uvid u snimke sa nadzornih kamera dobija odgovor da “nema ko da premotava kamere”, a još češće da nisu u funkciji,

„Iz toga zaključujemo da se agresivno i na štetu sugrađana pišu kazne u cilju punjenja budžeta, koji je uzdrman pandemijom korona virusa“, smatra Jelesijević.

On naglašava da država nema drugi način da nadomesti manjak u budžetu i da kamere saobraćajne policije rade po principu selektivne primene pravila, tj rade samo i isključivo samo kad policija treba da napiše kaznu i da naplati od vozača globu za učinjeni prekršaj.

„Ukoliko je građanin oštećen i traži uvid u kamere one volšebno postaju “pokvarene”, što dodatno revoltira Čačane“, ponovio je i zaključio on u izjavi za Nova.rs.

Kako bismo saznali zašto su pojedincima pisane kazne, i zbog čega ove, a ne i prethodnih godina pozvali smo i portparola Policijske čačanske uprave Milovana Ječmenića, koji nam je rekao da pošaljemo zahtev pismenim putem, što smo i učinili. On je obećao da će postupiti po podnošenju zahteva, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Inače, tradicionalna Božićna vožnja nije izostala ni ove godine, uprkos epidemiji, i započela je tačno u podne 7. januara na Gradskom trgu u Čačku. Centralnim gradskim ulicama prodefilovali su automobili, kamioni, traktori, a tu se našlo i nekoliko fijakera. Takođe, primetno je bilo manje učesnika nego lane, kao i prethodnih.

 

Izvor: Ljubica Sokić, NovaS