Šteta utvrđena u 66 domaćinstava

0
1001

BEOGRAD/ČAČAK – Nakon nevremena koje je u nedelju uveče zahvatilo deo teritorije Čačka, šteta je do sada utvrđena u 66 poljoprivrednih gazdinstava, izjavio je član Gradskog veća i direktor Instituta za voćarstvo Milan Lukić.

Lukić je rekao da je velika šteta pričinjena u četiri sela, ali da je još uvek rano govoriti o kom iznosu se radi.

On je podsetio da se 19. maja na području Čačka dejstvovalo sa osam stanica i da je ispaljeno 166 protivgradnih raketa.

„Na području Moravičkog okruga, tog dana dejstvovale su 34 stanice i ispaljeno je 36 raketa“, rekao je Lukić na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kaže da postoje preliminarne procene nastale štete u Čačku, Ivanjici i Lučanima, ali da još uvek ne želi da izlazi u javnost sa tim podacima.

„Danas zbog jedne informacije, da Radarski centar Užice nije dostavio podatke o pucanju protivgradnim strelcima, sprovešćemo nadzor nad tom procedurom da li je sve urađeno kako treba i da li su tačke za prenos bile u funkciji, kao i da li je sve moglo da se sprovede kako treba“, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je u nedelju širom Srbije ispaljeno 829 protivgradnih raketa, što je 10 odsto ukupne količine raketa koje se ispale za celu godinu.

„Ministarstvo poljoprivrede je spremno da iz svog budžeta podrži, dok se u potpunosti neautomatizuje, protivgradne strelce u Srbiji sa određenom finansijskom podrškom, a istovremeno pozivamo i lokalne samouprave da učestvuju u tome“, naveo je Nedimović.

Nedimović je rekao da je trenutno u toku godine moguće proizvesti i postaviti 250 automatskih protivgradnih stanica.

„Na redu je postavljanje takvih stanica na području radarskih centara Užice i Bukulja“, zaključio je Nedimović.

MNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime