Srbija obeležava Dan primirja

0
697

Na današnji dan 11. novembra 1918. godine, Nemačka je kapitulirala, te se u Srbiji i Evropi ovaj dan obeležava kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Tog dana u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala  Ferdinanda Foša, potpisano je primirje. Ono je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Danas ljudi na reveru treba da okače simbol ovog praznika i da se sećaju svih žrtava u Prvom svetskom ratu.

Dan-Primirja-6U Srbiji je ovo relativno nov praznik, jer se slavi od 2012. godine, mada se pre toga od 2005. godine u osnovnim i srednjim školama, tog dana, prvi čas posvećivao Danu primirja.

Običaj je da se u nedelji koja prethodi prazniku nosi amblem – cvet Natalijine ramonde, inače ugoržene vrste cveća u Srbiji. S obzirom na to da se ovaj cvet u botanici naziva i Feniksom, sa razlogom je na amblemu, kao simbol srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koja se poput Feniksa podigla i uspela zajedno sa saveznicima da pobedi neprijatelje. Iznad cveta, u amblemu se nalazi i motiv trake Albanske spomenice.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik, ujedno je i neradni dan.

Tokom Prvog svetskog rata stradalo je preko 15 miliona ljudi. Svoj život je dalo 1,1 milion Srba, a još toliko ih je bilo ranjeno.

ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime