SP u fudbalu – Lekcija Krstajiću

0
2077

Bazel – Širom dijaspore sa sigurnosću mozemo potvrditi da su srpski državljani u velikom broju organizovano bodrili Orlove kojima su na fudbalskom SP u Rusiji na kraju Švajcarci polomili krila, savladavši ih rezultatom dva prema jedan. Za Srbiju gol je postigao Mitrović, a za protivničku ekipu Džaka i Šaćiri.

No da krenemo iz početka. Odlično su naši otvorili utakmicu, postigli gol na vreme i umesto da nastave u istom ritmu dozvolili su protivniku da se pribere i potpuno preuzme stvar u svoje ruke.

Izdržali su naši momci nekako do poluvremena da sačuvaju prednost i iz totalno
neorganizovane igre umalo postigli i drugi pogodak u prvom delu susreta. To se ipak nije dogodilo pa se na odmor otišlo minimalnim vođstvom Orlova.

U drugom delu totalni raspad sistema, protivnik diktira tempo, a Srbija  pokusava
da sačuva gol prednosti. Na našu žalost Švajcarci za samo sedam minuta u nastavku
stižu do izjednačenja, strelac Granit Čaka i radost rasirenih krila. Od tog momenta
srpska  reprezentacija nije uspela da organizuje akciju, niti da se približi protivničkom golu. Glavni kreator igre Srbije, Milinković-Savić, o koga se navodno otimaju gotovo svi evropski velikani samo je fizički bio prisutan na terenu, a od akcije ni traga.

Mnogo hvaljena atmosfera u ekipi nije bila primetna, a selektor Krstajić pravi ustaljenu izmenu te umesto Kostića, koji je u par navrata pripretio Švajcarcima po levom boku, u igru šalje Ljajića koji se ni u prvoj utakmici protiv Kostarike nije najbolje snašao na toj poziciji.

U poslednjih  desetak minuta u igru ulazi brzonogi debitant Radonjić koji nije imao vremena da pokaže svoje fudbalsko umeće. I kada je trebalo utakmicu privesti kraju i sa nerešenim rezultatom i ići na megdan sa favorizovanim Brazilcima, koji, istini za volju, nisu pokazali superiornost u odnosu na prethodne protivnike, sledi hladan tuš u devedesetom minutu utakmice.

Nesmotrenost naše odbrane koristi brzonogi Šaćiri koji sa centra beži našoj odbrani i rutinski šalje loptu u gol za konačan rezultat. Ta tri boda najverovatnije znače i prolazak Švajcaraca u osminu finala, a za nas, veoma moguće, neslavan oproštaj od SP u Rusiji.

Ostaje nam još jedna šansa u poslednjoj utakmici u grupi protiv Brazila kome, takođe,
treba bar bod za siguran prolazak u narednu rundu takmičenja što dodatno otežava i te kako tešku situaciju u kojoj se reprezentativci Srbije nalaze.

I za kraj , ako ne prođemo dalje, kola će se verovatno slomiti na selektoru Krstajiću koga će rukovodeći ljudi FSS na čelu sa Kokezom smeniti. Ili će, pak, naći već neki alibi za neiskusnog, ali pošlusnog selektora. Predstoji nam još jedan novi početak sa verovatno novim vođom reprezentacije i tako u nedogled. Vozovi prolaze, a mi i dalje stojimo na istom mestu dok druge, ne bas fudbalske nacije, napreduju i ostvaruju zapažene rezultate.

Riba smrdi od glave, a selektor je samo kolateralna šteta, jer je, istini za volju, postavljen na to mesto ni kriv ni dužan iako je bilo mnogo boljih rešenja. Zapravo, rešenja nije trebalo ni tražiti jer smo imali selektora koji je sa ovim istim timom, doduše bez Sergeja, bio prvi u grupi i direktno se plasirao na ovaj fudbalski vašar.
Zoran Krljar, Foto: Reuters

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime