Sedmi Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“

0
73

GORNJI MILANOVAC – Sedmi Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ biće održan u Gornjem Milanovcu od 21. septembra do 3. oktobra tekuće godine u organizaciji Kulturnog centra iz tog grada, najavljeno je danas iz ove ustanove.

Za sedmu smotru „Kratka forma“ od više od 600 prijavljenih filmova Selekcione komisije su za Festival odabrale 100 iz 25 zemlje koji će biti prikazani u tri takmičarske kategorije (12 projekcija): mini, kratki i filmsko stvaralatvo dečce i omladine.

Prihvaćeni su samo filmovi ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa snimljeni tokom 2020/21. godine.
Selekcionu komisiju za mini i kratki film čine Nikola Janković, Rajko Radović, Nikola Polić i Kosta Ilić, a za
filmsko stvaralaštvo dece i omladine Emilija Filipović i Boban Stefanović.
U međunarodnom žiriju za mini i kratki film će biti Marija Vulić i Miroljub Stojanović iz Srbije i Greg de Kjur iz SAD-a, a kada je u pitanju filmsko stvaralaštvo dece i omladine ocenjivači će biti Isidora Vulić, Vlastimir Stevanović i Boško Đorđević iz Srbije.
U kategorijama mini i kratki film, biće dodeljene nagrade GRAN PRI, kao i priznanja za najbolji mini, kratki, animirani, evropski i srpski film. Žiri, takođe, može dodeliti pohvale i specijalne nagrade.
Uz priznanja dodeljivaće se i novčani deo nagrade za: GRAN PRI – najbolji film u kategorijama mini i kratki film (500 evra), za najbolji film u kategoriji mini i kratki film (po 300 evra), kao i za najbolji srpski film (300 evra). Nagrade se isplaćuju autorima.

Za filmsko stvaralaštvo dece i omladine biće dodeljene sledeće nagrade: GRAN PRI za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, dečjeg filsmkog stvaralaštva (uzrast do 15 godina) i omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast 15 – 19 godina). Žiri takođe može dodeliti pohvale i specijalna priznanja u ovoj kategoriji.
Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema
Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog tvaralaštva dece i omladine, Najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva i Najbolji film omladinskog filmskog stvaralašta. O vremenu i mestu prikazivanja Organizator će blagovremeno obavestiti lice koje je prijavilo film.
Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose žiriji na javnom žiriranju. To podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima žirija ili da svojim analizama utiče na odluke , ali konačne Odluke o nagradama donose ocenivači. Odluke Žirija donose se većinom glasova tog tela.
Nagrade ne moraju biti dodeljne u svim takmičarskim kategorijama. Na Festivalu se dodeljuje i nagrada publike za najbolji film u svakoj od takmičarskih kategorija. Nagrada publike se dodeljuje na osnovu glasanja posetilaca Festivala. Festival može dozvoliti srpskim ili međunarodnim organizacijama, preduzećima ili
institucijama da dodele svoje nagrade.

Revijalni deo Festivala sadrži : radionice – predavanja na temu “Kako se gleda film – mala
škola bontona”. One su namenjene deci uzrasta od 8 do 15 godina. Predavači će biti Đorđe
Bajić, filmski i književni kritičar i pisac, Zoran Janković, filmski, književni i muzički
kritičar.

Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“ jedan je od najznačajnih svetskih dešavanja u oblasti kratkometražne filmske umetnosti. Pomoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Afirmicija filmskog stvaralaštva, širenje filmske kulture, edukacija mladih,
potsticanje raznolikosti filmskog izraza, interkulturnog dijaloga i interakcije između, autora, publike i učesnika projekta, širenje aktivne mreže festivala, kao i razvoj kulturnog turizma, ciljevi su koje zastupa festival Kratka forma. Škola filma, predavanja, seminari, gostovanja filmskih autora, projekcije sa tematskim razgovorima o filmu i filmskoj umetnosti, kao i izrada dokumentarnih, kratkih filmova uokviru Filmskog studija Kulturnog centra Gornji Milanovac i Filmske kolonije, doprinosikonstantnoj i kontinuiranoj edukaciji mladih i talentovanih ljudi u oblasti filmskogstvaralaštva između dva festivala.

ISTORIJAT FESTIVALA

Nakon dvogodišnjih priprema, Promotivnog festivala kratkog filma (2010, nacionalni) i
organizovanja dve filmske kolonije (2010 i 2011), Kulturni centar je 2011. godine pokrenuo
Prvi festival kratkog filma „Kratka forma“. Festival je bio regionalnog karaktera.
Svetski publicitet Festival je dobio 2013. godine kada je realizovan Drugi festival „Kratka
forma“. U četiri takmičarske kategorije prikazana su 144 filma koja potpisuju autori iz 38
zemalja. Za Treći Festival (2015) konkurisao je 681 film iz 59 zemalja.
Na Četvrtom Festivalu od 4.893 prijavljena ostvarenja iz 128 zemalja prikazano je 246
filmova iz 52 zemlje. Za 5. Međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma” (2019) od
3.730 filmova autora iz 132 zemlje prikazano je 95 filmova (34 zemlje). Na 6. Međunarodnom
festivalu kratkog filma „Kratka forma“ (2020) od više od 600 prijavljenih filmova
Selekcione komisije su odabrale 85 filmova iz 27 zemlja.
Od svojih početaka do danas Festival je prerastao regionalne okvire i postao jedan od
značajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti.

FOTO KCGM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime