Raspisan konkurs za 16. Međunarodni bijenale umetnosti minijature

0
81

Kulturni centar Gornji Milanovac raspisao je konkurs za učešće na 16. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, najavljeno je danas iz ove ustanove. Otvaranje izlozbe je predviđeno za 23. april 2022. godine u Modernoj galeriji te ustanove, a postavka će trajati najmanje tri meseca. Rok za dostavljanje radova je 31. oktobar tekuće godine.


Konkurs je otvoren za sve punoletne koji se bave umetničkom delatnošću i koji prihvataju uslove učešća. Umetnici zadržavaju potpunu slobodu izbora teme i tehnike i na konkurs mogu da prijave najviše dva rada i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji. Za izlaganje će biti prihvaćeni samo originalni radovi, nastali u poslednje dve godine, koje Umetnički savet (Selekciona komisija) bude vrednovao kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa. Izložbene kategorije su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnost, fotografija i intermedija. Konkurs je otvoren danas i traje do 31. oktobra 2021.
Selekcija radova biće sprovedena 13. i 14. a žiriranje 27. i 28. novembra tekuće godine.
Prema najavi organizatora svečano otvaranje izložbeje planirano za 23. april i trajaće do 30. juna 2022. godine.


Umetnički savet ove smotre čine Božidar Plazinić, predsednik, njegov zamenik Sanja Filipović i član Đorđe Stanojević.
Međunarodni žiri 16. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature su predsednik Branimir Karanović iz Srbije predsednik kao i članovi  Lucija Đurašković iz Crne Gore i  Aleksandra Lazar iz Engleske – Srbije.

U slučaju sprečenosti pojedinih članova žirija, Kulturni centar, kao organizator Bijenala zadržava pravo da imenije drugog člana Međunarodnog žirija. Nagrade Bijenala su: Gran pri (1.500 evra) i sedam ravnopravnih nagrada u rangu prve nagrade (po 500 evra) u svakoj izložbenoj kategoriji. One ne moraju biti dodeljene u svim izložbenim kategorijama. Svi nagrađeni radovi ulaze u Zbirku Bijenala, a novčana nagrada podrazumeva otkup rada.
 

„Za dela u dvodimenzionalnoj tehnici maksimalno dozvoljene dimenzije su 10×10 cm. Maksimalne spoljne dimenzije, ukoliko postoji paspartu ili ram, su 20×20 cm. Za radove u tri dimenzije, maksimalna dozvoljena veličina je 10x10x10 cm, sa postamentom, rad ne sme prelaziti dimenzije 20x20x20 cm“, precizirano je u najavi iz Kulturnog centra.

Potpisani radovi, prijavni formular i potvrda o uplati participacije sa imenom i prezimenom učesnika dostavljaju se najkasnije do 31. oktobra 2021. godine na adresu: Međunarodni bijenale umetnosti minijature – Kulturni centar, Trg kneza Mihaila 1, p. fah 92, 32300 Gornji Milanovac, Republika Srbija.
Domaći autori plaćaju participaciju u neto iznosu od 1.000 dinara. Za autore iz inostranih zemalja participacija, po prijavi, iznosi (neto) 40 evra ili 40 američkih dolara, dodaju organizatori.

FOTO KCGM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime