Promocija knjige “Pokorno javljam – nebeski raporti”

0
121

Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore i Kulturni centar Gornji Milanovac organizuju u četvrtak, 2. septembra 2021. godine u Modernoj galeriji promociju knjige  “Pokorno javljam – nebeski raporti”,  autora Miloša Miloševića Šika, sa početkom u 17 sati. 

Iz recenzije prof. dr Predraga Jašovića: …Milošević je umetničkom formom, za koju je poznato da ne trpi faktografičnost, pa prema tome, ni sama ne može biti faktografska, saopštio istorijski sadržaj sa istorijskom tačnošću. Koliko je nama poznato, to do danas u poeziji nije učinjeno, naročito to nije u ovolikom obimu. Ova pesnička zbirka predstavlja lirski zapis o dvadeset i osam tragičnih sudbina seljaka iz Grabovca. Zato bismo rekli da ova zbirka predstavlja svojevrsni memorijalni lirski spomenik, zajedničku lirsku grobnicu svim nesrećnicima. Ova pesnička zbirka je istovremeno lirska monografija stradanja, epitaf i spomenik. Zato je jedinstvena. Ubeđenja smo da će pesnička zbirka “Pokorno javljam” ostati zauvek upamćena, ne zato što beleži smrt već zato što slavi život, koji nije iživljen.

Iz prikaza Davida Kecmana, književnog kritičara: … Mnoštvo je knjiga i poezije i proze, romana i drama na srpskom jeziku sa ratnom tematikom, o ljudima i događanjima iz onog tragično-sunovratnog vremena i godinama posle Drugog svetskog rata. Mnoštvo književnih ostvarenja sa takvom tematikom i žanrovski veoma različitim, ali dela takvog i sadržaja iz istog vremena, takvog žanrovskog jedinstva i lirske ujednačenosti, takvog koncepta, nadasve takvog autorskog pogleda knjigom ostvaren kao pogled sa svih strana, a najviše iz duše onog koji i u sebe i sve(t), kako na zemlji tako i na nebu, gleda trenom potonjim, onim trenom što je iza života, Post mortem, takve knjige kao što je „Pokorno javljam“ (Nebeski raporti) Miloša Miloševića Šike (1959. u Trsteniku) ne imasmo…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime