Proevropska opozicija poziva ministarku Joksimović da podnese ostavku

342

Nakon što među državama članicama nije postignut dogovor da se sa Srbijom otvore nova poglavlja, odnosno klaster, zbog nedovoljnih reformi u oblasti vladavine prava, proevropska opozicija poziva ministarku evropskih integracija Jadranku Joksimović da podnese ostavku.

Pokret slobodnih građana (PSG) poručio je da „možda problem u njoj“, te da treba da preuzme odgovornost i da neopozivu ostavku na funkciju, za koju kažu da joj nije dorasla.

Otvaranje poglavlja podrazumeva suštinski iskorak u oblasti vladavine prava i ispunjavanja određenih kriterijuma, ali i uspostavljanje jakih internih kapaciteta za obavljanje tih poslova. Uprkos činjenici da je pre četiri godine saradnja sa EU podignuta sa nivoa Vladine kancelarije na nivo ministarstva, ti kapaciteti nisu ojačani, pre svega zahvaljujući katastrofalnoj kadrovskoj politici ministarke Joksimović, što je razlog više za njenu ostavku“, navodi se u saopštenju PSG-a.

Oni su upozorili da je odliv kadrova uslovio i višegodišnji problem nepostojanja šefa pregovaračkog time, što dovoljno govori o stvarnoj posvećenosti Vlade evropskim integracijama.

„Vrhunac bezobzirnosti predstavlja odluka Vlade da na mesto koordinatorke tima za vođenje pregovora i pristupanju postavi osobu koja je najodgovornija za to stanje – ministarku Jadranku Joksimović. Umesto beskonačnih opravdanja i prebacivanja odgovornosti na EU, civilno društvo ili opoziciju, Pokret slobodnih građana garantuje da će po smeni ove vlasti učiniti sve da na ključna mesta za proces evropskih integracija dođu stručni i sposobni ljudi koji bi taj proces učinili bržim i efikasnijim“, zaključuju u PSG.

Generalni sekretar Strane slobode i pravde (SSP) Ljuban Panić za dnevni list Danas istakao da je proces pristupanja Srbije EU praktično zamrznut, a potvrda za to je da se sa Srbijom ne otvori nijedan novi klaster u procesu pristupanja.

„Ona je samo još jedna od brojnih ikebana u vladi bez legitimiteta. U Srbiji nema demokratije, nema slobodnih medija i nema vladavine prava. To pokazuju izveštaji svih relevantnih međunarodnih organizacija a potvrde stižu i kroz Rezoluciju Evropskog parlamenta“, rekao je Panić za Danas.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ministarku vidi samo kao stjuardesu u avionu bez pilota i navigacije.

„Cela nelegitimna vlada, kao lični servis Aleksandra Vučića trebalo bi da bude raspuštena i da se raspišu slobodni i pošteni izbori. Nema otvaranja poglavlja zato što nema vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobodnih medija“, rekao je Lutovac.

Kako je istakao za Danas, svaka vlada koja zvanično vodi politiku evropskih integracija i kao svoj strateški cilj ističe punopravno članstvo u EU, pala bi čim dođe do zastoja u procesu.

„Svaki premijer bi podneo ostavku kada njegova vlada u jednoj godini ne uspe da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje, a kamoli kad se to desi u dve godine uzastopno. Mi već dugo nemamo čak ni glavnog pregovarača u procesu pridruživanja, što je i za evropske partnere jasan signal s kim ovde imaju posla. Sad je očigledno da je pregovarački proces sa EU zaustavljen na neodređeno vreme i suštinski neće biti ni nastavljen dok Srbija ima sadašnju vlast“, ocenio je predsednik DS-a.

Robert Kozma, iz Ne davimo Beograd, za Danas je istakao da je prolongiranje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja još jedan pokazatelj urušenosti demokratskog poretka u Srbiji.

„Gotovo dve godine vlast u Srbiji nije uspela da ispregovara otvaranje novih pregovaračkih poglavlja, ali je istovremeno pokazala da je veoma uspešna u kontroli medija, ukidanju ostataka nezavisnog sudstva i prolongiranju ozbiljne borbe protiv korupcije i kriminala. U ranijim izveštajima institucija Evropske unije, ali i izveštaju Fridom haus-a konstatovano je ono što i građani sami osećaju, a to je da ne postoje nezavisne i demokratske institucije, niti uslovi za slobodne i ravnopravne izbore. U konačnici to građani vide u svakodnevnom životu kada provedu ceo dan čekajući da ih primi dežurni lekar, kada su zaglavljeni u nefunkcionalnom javnom prevozu, kada pokušaju zaštiti sopstvena socio-ekonomska i ljudska prava“, zaključio je Kozma.

N2