Počeli „Dani patrijarha Pavla“

0
46

Danas, na Krstovdan, u manastiru Blagoveštenje u Ovčar Banji, je otvorena šesta po redu manifestacija „Dani patrijarha Pavla“, sa ograncima u Kućancima, Gacku, Nikšiću i Prizrenu.

Svečanost je počela Svetom liturgijom u osam sati, zatim su se prisutnima obratili predsednik Organizacionog odbora manifestacije prof. dr Drago Milošević i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

-I ove godine zajedno sabrani otvaramo manifestaciju na ovom svetom mestu gde je Gojko Stojčević primio monaški postrig i dobio ime Pavle i gde je redovno, kao Episkop raško prizrenski i patrijarh srpski, dolazio do kraja ovozemaljskog života – rekao je prof. dr Drago Milošević.

Grad Čačak je pokrovitelj manifestacije „Dani patrijarha Pavla“, a zvanično ju je otvorio gradonačelnik Todorović.

– Na veliki hrišćanski praznik Krstovdan, okupljamo se već šestu godinu za redom, kako bismo sa ovog mesta, iz Srpske svete gore, podelili ideju zajedništva, slavili patrijarha Pavla, ugledali se na njegova dela, misli i izgovorene reči. Uvek bi trebalo da težimo zajedništvu, slozi, empatiji. Tome nas je učio naš veliki patrijarh i u njegovu čast mi ćemo nastaviti, kroz njegove Dane, da širimo ljubav, veru i nadu – rekao je Todorović.

Tradicionalano, predstavljena je izložba nagrađenih krstova kolonije „Krst patrijarha Pavla“, a prvu nagradu za najbolji krst podelili su Stojan Topalović iz Lučana i Danka Karaklajić iz Ivanjice.

Organizatori su najavili da će sredinom oktobra u Domu kulture biti organizovana promocija časopisa i portala manifestacije, a početkom novembra završna svečanost, celovečernji koncert i besedništvo o patrijarhu Pavlu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime