Počela isplata drugog minimalca

0
480

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da će danas „leći“ minimalac u iznosu od 30.000 dinara preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima. Cilj nam je da agresivnije krenemo u novo zapošljavanje da bi životni standard podigli još brže, ukazao je Siniša Mali.

Država će danas uplatiti drugi minimalac u iznosu od 30.000 dinara preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima – 50 odsto od tog iznosa namenjeno je i velikim preduzećima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je u sedam sati otvoren Trezor i da krenula uplata 31 milijarde dinara na račune 235.000 preduzeća, privrednih subjekata koja zapošljavaju više od milion i 50.000 radndika.

„Danas će leći minimalac, to je drugi minimalac, prvi smo isplatili prošlog meseca, a još jedna minimalna zarada će biti isplaćena početkom jula. Ceo paket od 5,1 milijarde evra se primenjuje na pravi način. Preko Fonda za razvoj i poslovnih banaka daju se krediti za likvidnost i obrtna sredstva“, rekao je Mali.

Kaže da sa zadovoljstvom može da kaže da smo izbegli najcrnji scenario koji je pogodio svet, 40 miliona nezaposlenih je u Americi, zatvorene su fabrike i pogoni.

„Kod nas toga nema, sa jasnim merama podrške privredi sa optimizmom očekujemo kraj godine, da imamo najveći rast BDP u Evropi do kraja 2020. godine“, ukazao je Mali.

„U sedam sati smo krenuli, brzo radi sistem, već danas mogu da isplaćuju zaposolene. Za njih je ova pomoć značila mnogo, spasila je preduzeća. Kada imate nekoga ko ne radi mesec ili dva zbog korone, sada sa odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa na zarade, sa isplatom minimalca – ljudi nisu ostali bez posla, krenuli su da rade“, kaže on.

Prema podacima Porske uprave 15. maja ukupan broj zaposlenih je 2.196.372. Kada se taj podatak uporedi sa 27. februarom, dva ili tri nedelje pre vanrednog stanja, to je za oko 7.000 više zaposlenih nego pre korone, istakao je ministar Mali.

 

Izvor: RTS, Ilustracija RTV

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime