Otvorena izložba Lene Milovanović Zagrljaj/ Embrace

0
93

U četvrtak 14. oktobra u 19 h u izložbenom prostoru Galerije Risim otvorena je izložba Lene Milovanović pod nazivom Zagrljaj/Embrace.

Izložbu su zajedno otvorili kustos Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” Daniel Mikić i sama umetnica.

Umetnica navodi da je razlog zbog koga je odabrala ovu tematiku zagrljaj kao takav – ono što gradi poverenje među ljudima, produbljuje odnose i otklanja granice i razlike.

Podstaknuta fotografijama na kojima su zabeleženi bliski kontakti sa dragim osoba, umetnica stvara kompozicije koje treba da evociraju intimne momente sentimentalne vrednosti, vremenski udaljene od sadašnjosti, ali reinterpretacijom iznova proživljene i sačuvane od zaborava prolaznosti…

O autorki

Neobičan je način izražavanja nasuprot temi: ona bira da se artikuliše kroz računarski jezik, binarne kodove koji simbolično predstavljaju modernog čoveka. Na ovaj način stvara se kontrast između sentimentalnog osećanja i hladnog , moglo bi se reći tehnološkog- proračunatog načina izražavanja tih emocija. Različitom kombinacijom prikazanih karaktera predstavljeno je ujedno materijalno i duhovno, misao i osećanje.

Jezikom opšteg, koji ovde jeste bezličan računarski jezik, umetnica stvara prikaze koji su sami po sebi nečitljivi, ali pri čemu naziv dela, često dat kao godina u kojoj je nastala fotografija koja je delu poslužila kao uzor ili inspiracija – upućuje na ideju memorisanja intimnog doživljaja, kao što pokazuju slike 1997, 1999, 2018…
(Milena Antonijević)
Pri stvaranju svojih dela umetnica koristi tradicionalne slikarske i crtačke tehnike, ali i vez na pertinaks ploči i trodimenzionalne objekte napravljene slaganjem lego kocki čijom upotrebom simbolično, povratkom u detinjstvo kroz igru iznova oživljavamo sopstvene uspomene i zaboravljene emocije…ili po rečima same umetnice neke zagrljaje koje više ne možemo osetititi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime