Održana međunarodna konferencija o inovacijama i trendovima u bibliotekarstvu

0
1334

ČAČAK – U organizaciji Bibliotekarskog društva Srbije (BDS) i Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” od 12. do 14. decembra 2018. u Beogradu i Čačku održana je XV međunarodna konferencija BDS na temu „Inovacije i trendovi u bibliotekarstvu”, objavljeno je na sajtu ove ustanove.

Predkonferencijski dan održan je u sredu, 12. decembra u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” (UBSM) u Beogradu. Nakon pozdravnih reči dr Bogdana Trifunovića, predsednika Društva, usledila je projekcija filma „Zašto volim biblioteku” autorke Mirjane Nešić i radionica za više od 50 bibliotekara „Promenada 2030: šta su biblioteke uradile a šta vi možete još” koju su vodile Milena Kostić i Šejla Džidić iz UBSM, Mirjana Nešić iz Biblioteke Beogradske politehnike i Jasna Brkić iz Biblioteke grada Beograda

Konferencija se sledećeg dana preselila u Čačak, a Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” bila je domaćin skupa na kome je prisustvovalo više od 200 bibliotekara iz zemlje i inostranstva. Program konferencije je obuhvatio svečano otvaranje, dva predavanja po pozivu, četiri radne sesije sa 25 prezentacija, otvaranje izložbe „Biblioteke Moravičkog okruga” u novoj zgradi čačanske Biblioteke, obeležavanje Dana bibliotekara Srbije (14. decembar) sa svečanom sednicom Skupštine BDS na kojoj su dodeljene nagrade Društva za 2018. godinu, svečanu večeru i još mnogo toga.

U svečanoj sali Hotela Beograd nakon himne „Bože pravde” u interpretaciji hora čačanske Gimnazije, pod vođstvom profesorke Mirjane Janevske, učesnike i goste konferencije pozdravio je Miroslav Petković sekretar Skupštine Čačka. Pozdravnu reč je uputio i dr Bogdan Trifunović, predsednik Društva i direktor Gradske biblioteke u Čačku.

Radni deo konferencije obuhvatio je dva predavanja po pozivu: Brede Karun, direktorke Gradske biblioteke Kranj u Sloveniji i Tilmana Tegelera, šefa Odseka za bibliotečke i elektronske istraživačke infrastrukture pri Lajbnic institutu u Regensburgu u Nemačkoj. Tokom dva dana i četiri radne sesije koje su usledile stručnjaci iz Rumunije, Švedske, Nemačke, Slovenije, Kipra, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore Hrvatske i Srbije, predstavili su svoj rad, ostvarene projekte ili inicijative. Teme njihovih izlaganja bile su iz oblasti novih informacija, medija i korisnika, trendova u bibliotekarstvu, kreativnosti i inovativnosti, sprege biblioteka i obrazovanja itd. Bibliotekari Gradske biblioteke u Čačku imali su izlaganja tokom oba dana konferencije. U okviru prve sesije predstavljen je rad „Sa druge strane korica: ka novim korisnicima korišćenjem elektronskih medija” Marije Radulović i dr Bogdana Trifunovića, dok su se tokom četvrte sesije kratkom prezentacijom predstavile Tanja Vuković i Marija Radulović sa temom „Biblioteka kao učionica zed generacije”.

Na kraju prvog radnog dana konferencije otvorena je izložba „Biblioteke Moravičkog okruga” u Dečjem odeljenju u novoj zgradi Biblioteke. Ova izložba je nastala zahvaljujući inicijativi bibliotekara članova Podružnice BDS i sa željom da tokom konferencije bude predstavljen jedan deo bogate bibliotečke tradicije u Moravičkom okrugu. Zahvaljujući dobroj saradnji kolega iz 11 biblioteka, plodonosnom radu i odličnoj umreženosti, tim koji su činili zaposleni Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” dizajner plakata Ljubiša Ćirković i bibliotekari Marija Radulović, Dubravka Ilić, Tanja Vuković uz svesrdnu podršku menadžmenta ustanove uspeo je da realizuje izložbu. Na 13 plakata predstavljene su četiri javne biblioteke iz: Čačka (sa ograncima u Zablaću, Mrčajevcima, Preljini i Prijevoru), Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Guče, potom specijalne biblioteke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i Narodnog muzeja u Čačku, viskoškolska biblioteka Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, školske biblioteke Prehrambeno-ugostiteljske škole u Čačku, Tehničke škole Ivanjica, OŠ „Milica Pavlović” u Čačku i OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću. Izložbu je otvorila dr Dobrila Begenišić, načelnik Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije.

Trećeg dana konferencije obeležen je 14. decembar – Dan bibliotekara, a tim povodom održana je svečana Skupština BDS. Bibliotekarima se obratio dr Bogdan Trifunović, predsednik BDS, nakon čega su uručene ovogodišnje nagrade. Najznačajnija nagrada Zapis koja se dodeljuje za trajan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti dodeljena je prof. dr Desanki Stamatović; nagrada Stojan Novaković za originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti dobile su dr Dragana Milunović i Ljiljana Kosijer, dok su nagradu Najbolji bibliotekar za značajne rezultate na unapređenju bibliotečko-informacione delatnosti za 2018. godinu ponele Tatjana Živković i Žaklina Nikolić. Na Skupštini je obeležen i jubilej 70 godina od izlaženja prvog broja časopisa „Bibliotekar” i predstavljen novi broj časopisa, a tim povodom govorila je glavna urednica doc. dr Dragana Grujić.

Svi registrovani učesnici Konferencije u okviru materijala su dobili primerak časopisa „Bibliotekar”, Zbornik radova sa prošlogodišnje Konferencije BDS „O čemu govorim kada govorim o bibliotekama: zagovaranje, promovisanje, lobiranje”, kao i „Bibliografiju prevoda američke književnosti na srpski jezik”.

Završnu reč trećeg dana konferencije dao je dr Bogdan Trifunović ocenivši je vrlo uspelom i najbolje organizovanom u poslednje tri godine, naglasivši da je Čačak tokom dva dana bio centar bibliotekarstva u regionu, a sa najmodernijom i najvećom zgradom javne biblioteke u zemlji i putokaz razvoja bibliotekarstva u Srbiji i šire. On je zahvalio programskom i organizacionom odboru, zaposlenima u Gradskoj biblioteci Čačak, volonterima Filološkog fakulteta u Beogradu, Više tehničke škole strukovnih studija i Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zahvalnost je javno upućena svima koji su podržali konferenciju i Dan bibliotekara Srbije: Ministarstvu kulture i informisanja, Gradu Čačku, kompanijama Trevis, Softlink, Ebsco, Pearson, Autoprevoz Čačak, UTP Morava, Pons, Makrobela, Vinariji Živkovića, Podrumu vina Todor, Turističkoj organizacija Čačka, Gimnaziji u Čačku i drugima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime