Naslovna Društvo Objavljen Nacrt medijske strategije, javna rasprava traje do 1. marta

Objavljen Nacrt medijske strategije, javna rasprava traje do 1. marta

979

Vlada Srbije objavila je danas tekst Nacrta medijske strategije, čime je počela javna rasprava. Saopšteno je i da će biće organizovana četiri okrugla stola, i to 19. februara u Novom Sadu, 22. februara u Nišu, 25. februara u Čačku i 27. februara u Beogradu. Javna rasprava će, kako je navedeno u saopštenju, trajati do 1. marta.

Saopšteno je i da javnu raspravu sprovodi Kabinet predsednice Vlade, a tekst Nacrta medijske strategije i sve informacije u vezi sa održavanjem javne rasprave dostupni su na sajtu Vlade Srbije i na Portalu e-Uprave.

U javnoj raspravi i na okruglim stolovima učestvovaće predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koja su činila Radnu grupu za izradu medijske strategije. To je dogovoreno na nedavnom sastanku predsednice vlade Ane Brnabić sa članovima te radne grupe. Pored članova Radne grupe, u izradi Medijske strategije učestvovao je i veliki broj eksperata, predstavnika medjunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, medija, medijskih javnih servisa, akademske javnosti i drugi“, navodi se u saopštenju.

Po završetku javne rasprave, Kabinet predsednice vlade analiziraće sve sugestije, predloge i primedbe svih učesnika javne rasprave i pripremiće izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Ovo je drugi pokušaj izrade Medijske strategije, a nova radna grupa koja se bavi ovim problemom formirana je u junu ove godine. U avgustu je šest novinarskih i medijskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije, u kojima navode da od njihovih ispunjenja zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

Najveća medijska i novinarska udruženja napustila su prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da je Ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi, ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje. Zbog toga je dokumentu koji je deo radne grupe usvojio nakon izlaska većine novinarskih udruženja osporen legitimitet i formirana nova radna grupa.

Inače, izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Odmah po dolasku na čelo Ministarstva kulture i informisanja, sredinom 2016. Vladan Vukosavljević je rekao da će nova medijska strategija biti doneta u narednih šest meseci, kao i da „veruje da će to dovesti do seta novih zakona u oblasti medija“.

Vukosavljević je još tada zauzeo stav da povlačenje države iz vlasništva u medijima nije „nužno svugde i u svakoj prilici“. Obećao je, međutim, da će rešiti pitanje Tanjuga, Politike i Večernjih novosti.

U javnosti se u međuvremenu pojavila radna verzija medijske strategije koja između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim zakonima.

Izvor: Beta, Insajder

NEMA KOMENTARA