Naslovna Društvo Nova masna mrlja iznad brane Parmenac

Nova masna mrlja iznad brane Parmenac

1038

ČAČAK – Nova masna mrlja u Zapadnoj Moravi danas je uočena uzvodno od brane u Parmencu i nema nikakve veze sa trenutnim radovima na brani koje izvodi Javno komunalno preduzeće Vodovod, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Grada i javnih preduzeća.

Direktor JKP „Vodovod“ Zoran Pantović, izjavio je da poslednjih deset godina ovo preduzeće dobija dozvolu Javno vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ da izvrši podmazivanje ustava na brani u Parmencu kako bi se one spustile formirala akumulacija.

Pantović je rekao da se radovi na brani vrše u periodu od 15. juna do 15. jula i da se koriste određena ulja za podmazivanje lanaca.

„Podmazivanje se vrši dva puta godine, a akumulacija se formira u slučaju da se u letnjim mesecima jave problemi sa vodosnadbevanjem na Rzavu. U branu Parmenac, koja je izgrađena 1955. godine samo grad Čačak je uložio 90.000.000 dinara“, objasnio je Pantović.

Govoreći o trenutnim radovima na brani, Pantović je rekao da je obaveštenje 17. juna upućeno na više adresa.

Pomoćnica gradonačelnika Mirjana Đoković, izjavila je da biljni i životinjski svet nisu ugroženi, kao i da je na teren izašla republička inspektorka za zaštitu životne sredine.

Đoković je rekla da je odgovornost na resornim ministarstvima, ali i drugim republičkim organima.

Ona je istakla da je jedan od problema i taj što Moravički okrug nema republičkog vodnog inspektora.

„Moravički okrug pokriva vodni inspektor iz Raške. Koliko sam obaveštena zahtev da i Moravički okrug dobije vodnog inspektora je na razmatranju i ministarstvu“, navela je Đoković.

Gradonačelnik Čačak Milun Todorović, poručio je da kupanja kod gradske brane neće biti sve dok rezultati zavoda ne budu dobri.

Direktor Sportskog centra „Mladost“ Miloš Stevanić, izjavio je da je Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) tek danas izvršio uzorkovanje vode.

Prema njegovim rečima, ZZJZ od početka meseca do danas nije vršio uzrokovanje iako su mu upućeni zahtevi za to.

MNA

NEMA KOMENTARA