Naslovna Društvo Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetio Čačak

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetio Čačak

589

Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju osmu stanicu – Čačak, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora

Događaju je prisustvovala dr Sandra Grujičić, v.d. pomoćnice ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je izjavila da živimo u vremenu u kome digitalne usluge uzimaju maha, od prijavljivanja na termin za vakcinaciju, bankarskih usluga do nabavke hrane i lekova, a karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti odlična je prilika za sve građane i građanke da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, bez kojih sada već nije moguće zamisliti svakodnevnicu.

Među partnerima karavana „Digitalna ekspedicija“ je Program Ujedinjenih nacija za razvoj -UNDP koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja sprovodi projekat „Nove veštine za nove industrije – Nacionalni program prekvalifikacija za IT“ sa fokusom na prekvalifikacije za IT sektor za nezaposlena lica, uključujući i posebnu inicijativu za unapređenje digitalne pismenosti i digitalnih veština starijih građana i građanki. Poseban program digitalne pismenosti za starije biće pilotiran u 20 gerontoloških centara i domova za smeštaj odraslih i starih širom Srbije, a obuhvatiće predavanja i radionice na temu komuniciranja preko interneta, u najširem smislu, kao i nabavku neophodne opreme kako bi se korisnicima pomenutih ustanova omogućio lakši pristup digitalnim uslugama i proizvodima. U cilju digitalne transformacije u Srbiji, program će doprineti digitalnoj pismenosti i smanjenju generacijskog jaza, koji je postao još intenzivniji tokom pandemije Kovid 19.

„Digitalna transformacija u Srbiji i u svetu se ubrzava, menjajući trajno način na koji radimo, obrazujemo se i komuniciramo. Zato moramo da osiguramo da svi nauče da koriste i primenjuju digitalne tehnologije u svakodnevnom životu, kako niko ne bi bio izostavljen i kako bi svi mogli da imaju jednaku korist od napretka“, izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a.

Na karavanu „Digitalna ekspedicija“ u Čačku prisustvovao je i Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti, koji se tom prilikom zahvalio premijerki Ani Brnabić i partnerima projekta i istakao veliko zadovoljstvo što će građani Čačka imati priliku da u naredna dva dana saznaju pregršt zaista korisnih informacija i bliže se upoznaju sa digitalizacijom i njenim prednostima.

Mirko Pešić, v.d. direktora NTP Čačak je prisutnima istakao da je ulaganje u digitalne resurse i sticanje dodatnih veština dobra osnova za stvaranje i rast startap kompanija i jačanje startap ekosistema centralne i zapadne Srbije, ali i cele naše države.

Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku u Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.

Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 8 gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

NEMA KOMENTARA