Jedanaest godina posle zemljotresa u Kraljevu

0
473

Na posledice zemljotresa koji je zadesio Kraljevo izgleda da niko više ne misli. Nakon jedanest godina sve je palo u zaborav, a čini se da je aktuelna vlast više energije uložila u proganjanje tadašnjeg gradonačelnika iz Demokratske stranke, Ljubiše Simovića sa namerom da ga osudi kao „žutog lopova“, a posle par godina provlačenja kroz istrage i ostale pravosudne postupke i maltretiranja on je oglašen nevinim i oslobođen svih optužbi koje su mu stavljane na teret.

Čini se da se aktuelna vlast više bavila obračunom sa političkim neistomišljenikom nego sa sanacijom posledica zemljotresa.

O izostanku pomoći građanima postradalim od zemljotresa danas je Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Kraljevu izdao saopštenje u kome se, između ostalog, navodi;

„U noći 3. novembra 2010. godine, Kraljevo i okolinu pogodio je zemljotres jačine 5,4 Rihtera u kome je poginulo dvoje, a povređeno 180 naših sugrađana. U zemljotresu je oštećen veliki broj stambenih jedinica, škola i drugih objekata u gradu. Za 11 meseci u akciji “ Kraljevo pod krovom“ veliki broj objekata je saniran. Namenski račun za sanaciju grada ugašen je 2012. godine, kada je grad preuzeo na sebe sanaciju preostalih oštećenih objekata“, stoji u saopštenju SSP.

Danas, jedanaest godina nakon zemljotresa svedoci smo da neki građani u Kraljevu još uvek nemaju bezbedan krov nad glavom. Naime stanovnici Dositejeve ulice još uvek čekaju da se pitanje urbane regeneracije tog dela grada zavrsi. Za devet godina vladavine napredna vlast je završila jednu zgradu u Dositejevoj ulici, 106 od 366 neophodnih stanova, koja još nije useljena. Zato što nije priključeno grejanje, smatraju iz Stranke slobode i pravde.

Iz SSP pitaju koliko će vremena gradskim čelnicima trebati da završe u potpunosti urbanu regeneraciju ovog dela grada? Ako im je za jednu zgradu bilo potrebno 9 godina i koliko dugo će još stanovnici Dositejeve ulice živeti u nebezbednim i u zemljotresu rastrešenim zgradama?

„Takođe podsećamo da je u zemljotresu srušena i zgrada Muzičke škole. Učenici i zaposleni ove škole, jedne od najboljih u Srbiji već jedanaest godina rade u iznajmljenom prostoru čekajući novu školsku zgradu. Jasno je da to naprednu vlast neinteresuje. Postavlja se pitanje kakva je budućnost grada i države koji ne ulažu u mlade i talentovane ljude?Svedoci smo da gradska vlast brine isključivo i samo o svojim interesima, iako su od dela građana dobili mandat da brinu o dobrobiti svih Kraljevčana“, zaključuju iz Stranke slobode i pravde.

Foto ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime