Gostujuća izložba u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu

0
78

U utorak 12. oktobra 2021. u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu otvorena je izložba „Slike i njihove tajne – dela iz zbirki Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Na izložbi su predstavljene 23 slike koje reprezentuju bogati fond umetničkih dela koje galerija čuva u svojim zbirkama.
Univerzitetska galerija je formirana 2010. godine i nalazi se u objektu Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu. Na otvaranju izložbe uvodnu reč je dala Olga Stanković, sekretar, a zatim govorili prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i Dragana Božović, autor izložbe.

Publici Kragujevca predstavljena su dela koja oslikavaju likovno stvaralaštvo nastalo na tlu nekadašnje Jugoslavije i Srbije tokom 20. veka i predstavljaju svo bogatstvo izraza, stilova, originalnosti i kreativnosti njegovih plodnih decenija. Prisutni su poetski realizam, koloristička ekspresija i neoekspresionizam, apstrakcija, nadrealni prizori, enformel, promišljena geometrizacija i slobodne i dinamične asocijativne forme.

Publika će kroz odabrana dela doživeti bliski susret sa stvaralaštvom niza značajnih umetnika poput Vidosave Kovačević, Marka Čelebonovića, Ivana Radovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, Stojana Ćelića, Ivana Tabakovića, Miće Popovića, Zlatka Price, Kose Bokšan, Marije Dragojlović, Milana Cileta Marinkovića…

Ovom izložbom galerija održava kontinuitet u predstavljanju svog bogatog fonda na gostovanjima širom Srbije čime promoviše grad Čačak i njegovu kulturu. Izložba će trajati do 8. novembra 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime