EU poziva SAD da preispita odluku o prekidu veza sa SZO

1186

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel pozvali su SAD da preispitaju svoju odluku o prekidu veze sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

„Suočeni sa globalnom pretnjom (koronavirusa), došlo je vreme da se ojača saradnja i pronadju zajednička rešenja. Treba izbegavati akcije koje slabe međunarodne rezultate. U tom kontekstu, mi pozivamo SAD da preispitaju svoju najavljenu odluku“, navodi se u zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika.

Ursula fon der Lajen i Borel dodali su da SZO treba i dalje da bude u mogućnosti da predvodi „međunarodni odgovor na pandemije, sadašnje i buduće“, navodeći da je zbog toga neophodno i veoma potrebno učešće i podrška svih.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je juče da SAD prekidaju veze sa SZO, koju od početka pandemije koronavirusa optužuje da je suviše popustljiva prema Kini.

„Pošto nisu uspeli da sprovedu neophodne i tražene reforme, okončavamo veze sa SZO i sredstva ćemo preusmeriti na druge svetske i hitne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju“, rekao je Tramp novinarima.

Tramp je nedavno uputio pismo SZO, preteći da će trajno prekinuti njeno finansiranje zbog „veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa“.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Mišel Rajan rekao je ranije da bi prekid američkog finansiranja SZO imao „velike posledice u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga najugroženijim ljudima u svetu“.

SAD su najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

Izvor: Beta, www.insajder.net, Foto – Pixabay – EU