Epidemijski brojevi se poboljšavaju, apel neodlučnima da se vakcinišu

0
381

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 27 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je petoro obolelih od kojijh je jedan na respiratoru.

U protekla 24 časa bio je prijem 4 pacijenta i isto toliko otpusta.

Od 96 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 9, iz Gornjeg Milanovca od 24 uzorka pozitivnih nema , iz Lučana od 1 uzorka pozitivnih nema, i iz Ivanjice od 19 uzoraka pozitivno je 3 . Ukupno 12 pozitivnih od 140 uzoraka.

27.05. vakcinisano je ukupno 651 lice, od toga prvom dozom vakcine vakcinisano je 275 lica ( 32 zakazane i 243 nezakazane vakcinacije), a 376 lica primilo je drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 35 pregleda, od čega je 20 prvih.

Virusološkinja doktorka Nada Kuljić Kapulica navodi da je apsolutno tačno da porast broja vakcinisanih prouzrokuje pad broja zaraženih i apeluje na one koji se još premišljaju da se što pre vakcinišu.

„Apsolutno je tačno i vakcinacija treba promptno da se odvija kako bi kriva i dalje padala“, ističe Kuljić Kapulica.

Kaže da oni koji se još nisu vakcinisali najčešće razmišljaju o tome da li je svaka vakcina dobra i da li će posle vakcinacije biti potpuno zaštićeni od virusa.

„Ja im kažem da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali da se najčešće ljudi koji se razbole posle vakcinacije zaraze pre nego što se u organizmu formira dovoljan nivo antitela“, objašnjava virusološkinja za RTS.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime