Dvojezična pozorišna predstava ,,Vetar u tapetama“

0
82

Prva predstava Makedonske nacionalne zajednice u Srbiji pod nazivom ,,Vetar u tapetama”, autora Zorana Mitrovića biće odigrana u petak, 22. oktobra 2021. godine u Velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac. 

Autor Zoran Mitrović, mladi beogradski glumac makedonskog porekla, po motivima Mrožekove drame ,,Emigranti“ iz 1974. godine napisao je svoju duo dramu, režirao je i u njoj igra zajedno sa kolegom Nemanjom Simićem.

Osnovni cilj duodrame „Vetar u tapetama“ je otvaranje pitanja kulturnog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu, kroz inovativni i komunikativni pristup. Dva glumca vode publiku kroz uzbudljivu pozorišnu dvojezičnu avanturu ispunjenu komičnim i setnim elementima, a sasvim prirodno i spontano priključuje se i sam mentalitet običnog čoveka – pripadnika srpske i makedonske nacionalnosti. Posebnu vrednost ovom komadu daje dvojezičnost, u samoj drami i glumačkoj interpretaciji.

Predstava je realizovana uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva kulture i informisanja Srbije. Do sada je prikazana u više gradova Srbije 

U Gornjem Milanovcu predstava se prikazuje u okviru projekta „Mi svom gradu“ Udruženja Makedonaca Moravičkog okruga.

Početak predstave je u 19 časova, a ulaz je slobodan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime