Dveri i Buđenje predlažu društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji

0
460

ČAČAK – Na zajedničkoj konferenciji Srpskog pokreta Dveri i pokreta Buđenje danas u Čačku medijima su se obratili Boško Obradović, predsednik Dveri i Slaviša Miletić, potpredsednik IO Dveri i meštanin sela Gornje Nedeljice u Loznici koje je na udaru otvaranja rudnika litijuma, kao i predstavnici Buđenja Dušan Tufegdžić i Vladimir Terzić i predložili društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji.

Slaviša Miletić je podsetio na prvu narodnu bunu protiv dolaska zloglasne strane multinacionalne kompanije „Rio Tinto” u Srbiju, koja se desila upravo u lozničkim selima u kojima se planira otvaranje rudnika litijuma koji preti da uništi komletnu životnu sredinu Jadra i Rađevine. Dveri i Buđenje su bile prve političke organizacije koje su se priključile protestima meštana lozničkih sela protiv ove kompanije i učestovale u nizu protestnih okupljanja.

“ Buđenje organizovalo u julu u Šapcu, na kome su učestvovale brojne ekološke i političke organizacije. To je bio pravi primer saradnje svih onih koji su protiv sadašnje vlasti koja zapravo stoji iza dolaska „Rio Tinto” u Srbiju i otvaranja rudnika, bez obzira na ideološke i političke razlike“, rekao je Tufegdžić.

Vladimir Terzić je predstavio zajednički predlog Buđenja i Dveri svim ekološkim i političkim organizacijama da potpišu društveni sporazum o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji.

„Na ovaj način bismo se svi obavezali da u svom javnom i medijskom nastupu, kao i vršenju funkcija u budućoj vlasti, neodstupno zastupamo protivljenje otvaranju rudnika litijuma u Srbiji. To znači da se ovaj štetni projekat po zaštitu životne sredine odbacuje u celini i da nema obećanog ekonomskog benefita koji može da nadoknadi štetu po zdravlje stanovništva, prirodu i poljoprivredu“, istakao je on.

Boško Obradović je najavio dalju saradnju Dveri i Buđenja, kao i drugih patriotskih političkih organizacija ne samo po pitanju borbe protiv „Rio Tinta”, koji je svuda gde je u svetu poslovao iza sebe ostavio ekološku pustoš, već i po brojnim drugim društvenim pitanjima.

„Ovaj predlog Dveri i Buđenja je test za sve ekološke pokrete i opozicione političke organizacije da li su zaista protiv otvaranja rudnika bez ikakvih ograda i uslova, ili su spremni da pod pritiskom zapadnih ambasada pristanu na „Rio Tinto” pod lažnim izgovorom ispunjenja ekoloških standarda. U tom slučaju se takvi ni u čemu ne razlikuju od Vučićevog režima i sa njima neće biti dalje saradnje u borbi protiv „Rio Tinta”. Zato je ovaj predlog društvenog sporazuma važan i pokazaće pravo lice svih ekoloških boraca danas u Srbiji. Sve ovo je posebno aktuelno nakon jučerašnje posete Angele Merkel, u čijoj pozadini je podrška za projekat te kompanije i dogovor sa Vučićevom vlašću oko toga. Iako Nemačka ima svoje rezerve litijuma kod njih se ne otvaraju rudnici i štiti se životna sredina, ali se u dogovoru sa vlašću od Srbije želi napraviti deponija“, naglasio je lider Dveri.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime