Naslovna Mozaik Dogodilo se na današnji dan, 25. septembra

Dogodilo se na današnji dan, 25. septembra

1446

Na današnji dan, 1345. godine nkon tri godine bezuspešnih pokušaja, srpski car Dušan osvojio je Ser, čime je zaposeo puteve ka Trakiji i poluostrvu Halkidiki, gde je Sveta Gora.

1493. godine – Kristofor Kolumbo isplovio je iz luke Kadis na drugo putovanje u Novi svet, koji je otkrio 1492. godine.

1513. godine – Španski istraživač Vasko Nunjes de Balboa prešao je Panamski zemljouz i postao prvi Evropljanin koji je video Tihi okean.

1555. godine – Sklopljen je Augsburški verski mir između nemačkog kralja Ferdinanda I i luteranskih knezova kojim su izjednačena prava luterana (protestanata) i rimokatolika. Usvojen je zakon o slobodi veroispovesti po principu “Cuius regio, illius religio” (Čija je zemlja, onoga je i vera).

1744. godine – Rođen je pruski kralj Fridrih Vilhelm II koji je tokom vladavine (1786-97) ratovao protiv Francuske Republike (1792-95), a u drugoj i trećoj podeli Poljske (1793, 1795) anektirao je velike delove poljske države.

1823. godine – Srpskom piscu i jezičkom reformatoru Vuku Stefanoviću Karadžiću dodeljen je počasni doktorat Univerziteta u Jeni.

1849. godine – Umro je austrijski violinist, dirigent i kompozitor Johan Štraus Stariji koji je bečkom valceru dao klasični oblik i učinio ga popularnim širom Evrope. Komponovao je više od 150 valcera (najpoznatiji “Zvuci Rajne”) kadrile, marševe (“Radetzky-marss”) i polke.

1866. godine – Rođen je američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. godine za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava.

1896. godine – Rođen je italijanski državnik Alesandro Pertini, predsednik Italije (1978-1985), najpopularniji italijanski političar posle Drugog svetskog rata. Član Socijalističke partije Italije postao je 1918. godine, godinama je bio u fašističkim zatvorima, u Drugom svetskom ratu učestvovao u partizanskom pokretu otpora, a potom bio poslanik i senator.

1897. godine – Rođen je američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, jedan od pionira avangarde i modernizma i jedan od najznačajnijih autora toka svijesti.

1897. godine – Rođen je pisac Aleksandar Vučo, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji između dva svetska rata, tvorac moderne poezije za decu. Njegova poema “Podvizi družine ‘Pet petlića’” smatra se najznačajnijim delom srpske dečije poezije posle Jovana Jovanovića – Zmaja. Pisao je i filmske scenarije i bavio se filmskom kritikom.

1906. godine – Rođen je ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, koji je prvi među muzičkim umetnicima sovjetske Rusije stekao međunarodnu slavu. U svom delu je uspešno spojio rusku tradiciju i modernu zapadnoevropsku muziku i razvio vlastiti muzički izraz. Napisao je monumentalnu “Petu simfoniju”, a u najtežim danima blokade Lenjingrada u Drugom svetskom ratu “Sedmu (Lenjingradsku) simfoniju”.

1932. godine – Španska pokrajina Katalonija dobila je autonomiju – pravo na zastavu, lokalnu skupštinu i jezik. Autonomija je ukinuta 1939. kada je Franko došao na vlast.

1943. godine – Sovjetska Crvena armija je u Drugom svetskom ratu oslobodila Smolensk, jedno od poslednjih značajnih uporišta nemačkih nacističkih snaga na teritoriji SSSR-a.

1956. godine – U upotrebu je pušten prvi transatlantski telefonski kabl, postavljen između Obena u Škotskoj i Njufaundlenda u Kanadi.

1959. godine – Razočaran politikom vlade, jedan budistički monah izvršio je u Kolombu atentat na premijera Cejlona (Šri Lanka) Solomona Bandaranaikea koji je narednog dana umro.

1962. godine – Soni Liston postao je svetski bokserski šampion teške kategorije kada je u Čikagu u prvoj rundi nokautirao Flojda Patersona.

1963. godine – Vojska je u Dominikanskoj Republici oborila liberalnu vladu Huana Boša Gavinja, formiranu sedam meseci ranije i suspendovala Ustav.

1970. godine – Umro je nemački pisac Erih Marija Remark, koji se proslavio antimilitarističkim romanom “Na zapadu ništa novo”. Njegovi romani bili su zabranjeni u nacističkoj Nemačkoj, a on je bio prisiljen da emigrira i od 1947. godine je bio američki državljanin. Najpoznatija dela: “Trijumfalna kapija”, “Crni Obelisk”.

1973. godine – Američki vasionski brod “Skajlab 2” spustio se u Tihi okean sa tri člana posade, koji su proveli 59 dana u orbiti Zemlje.

1990. godine – Savet bezbednosti UN je zabranio letove aviona sem humanitarnih nad Irakom i okupiranim Kuvajtom.

1991. godine – Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o embargu na isporuke oružja Jugoslaviji i pozvao jugoslovenske lidere da prekinu sukobe.

1992. godine – Moskva i Vašington su odbacili jedan od poslednjih ostataka “Hladnog rata”, dozvolivši slobodu putovanja ruskim i američkim novinarima i poslovnim ljudima koji rade u Rusiji, odnosno u SAD.

1994. godine – Švajcarci su na referendumu prihvatili plan Vlade za donošenje zakona protiv rasizma.

1997. godine – Britanski vojni pilot Endi Grin, vozač britanskog supersoničnog automobila na mlazni pogon “Thrust SSC”, postavio je u Nevadi novi svetski rekord brzine na tlu od 1.142 kilometra na čas.

2011. godine – Umrla je Vangari Matai, koja je kao prva Afrikanka dobila Novelovu nagradu za mir 2004. godine, prenosi edukacija.rs.

FOTO – bktvnews.com

 

 

NEMA KOMENTARA