Dani Mije Aleksića u Gornjem Milanovcu od 26. septembra

0
428

GORNJI MILANOVAC – Opština Gornji Milanovac i tamošnji Kulturni centar organizuju manifestaciju u čast Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući od 26. septembra do 9. oktobra.

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

„Model manifestacije je utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – biti glumac”, autora Bobana Stefanovića i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna, filmska, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa“, kažu organizatori.

Koncepcija manifestacije ostala je ista kao i prethodne godine. Laureat nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” za 2020. je

Gordan Kičić, glumac. Rođen je u Beogradu, 5. avgusta 1977. godine. Prvu godinu srednje škole je završio u Petoj beogradskoj gimnaziji, a potom je školovanje nastavio u Rusiji. U Moskvi je završio srednju školu a potom se vratio u Beograd gde je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine.
“Gordan Kičić je tokom svoje karijere pokazao izuzetan i zavidan spektar glumačkih kreacija kako dramskih tako i komičnih često i unutar jedne iste uloge vešto i maštovito kombinujući registre različitih žanrovskih postupaka. Njegovo bezrezervno izgaranje u svakoj ulozi, jedinstven glumački nerv, otkrivalačka kreativna strast zasnovana na izvanrednoj sposobnost zaigravanja sa partnerom na sceni, fleksibilnost i otvorenost njegovog glumačkog bića, njegova neuporediva maštovitost i umeće da se pepusti igri, analitičnost u pristupu tekstu, radost i živost koju donosi svakom svojom ulogom, samo su neke odlike njegove glumačke neponovljivosti.

Osim toga, izuzetno uspešno ogledao se i kao producent i reditelj pokazavši i na tom polju svoju raskošnu umetničku kompletnost kao i retku odgovornost u obdelavanju svog dara, uzimajući kao osnovni nalog da u svakom narednom ostvarenju prekorači granicu i ode dalje od sebe. Zbog svega ovoga čini nam se očigledno jasnim zasto zaslužuje nagradu Mija Aleksić – biti glumac. Mija je, kao i Gordan, bio od istog glumačkog kova”, odluka je Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića, dosadašnjih laureata ovog priznanja.

Foto – KC Gornji Milanovac

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime