„Dani Mije Aleksića“ u Gornjem Milanovcu

0
62

Opština Gornji Milanovac i Kulturni centar organizuju „Dane Mije Aleksića“, manifestaciju u čast Milosava Mije Aleksića, velikana srpskog glumišta, umetnika koji je rođen u Gornjoj Crnući nadomak tog grada, najavljeno je danas iz te ustanove.

Mija Aleksić je slavnom glumačkom karijerom zadužio zavičaj da mu se na adekvatan način oduži i da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda, navode iz gornjomilanovačkog Kulturnog centra.

Model manifestacije je, kako dodaju, utvrđen nakon višegodišnjih istraživanja karijere našeg velikog umetnika Mije Aleksića prilikom realizacije izložbe “Mija Aleksić – Biti glumac”, autora Bobana Stefanovića i sadrži nekoliko oblasti savremenog stvaralaštva: pozorišna umetnost, filmska umetnost, likovna i vizuelna umetnost, muzika, ali i oblasti kulturnog nasleđa koja se odnose na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje kulturnog nasleđa.

Laureat nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” za 2021. godinu je Vesna Trivalić.

Ona je srpska filmska, televizijska, pozorišna i glasovna glumica. Upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, te se smatra jednim od pripadnika takozvane generacije Dvanaest veličanstvenih. Glumačku karijeru je započela 1986. godine, da bi se pet godina kasnije proslavila ulogom Ljilje u seriji “Bolji život”. Ostvarila je zapažene uloge u filmovima “Mi nismo anđeli”, “Rane”, “Lajanje na zvezde”, “Život je čudo” i “Stado”, zatim u drami “Oktoberfest”, za koju je nagrađena “Zlatnom
arenom” na Filmskom festivalu u Puli, kao i u serijama “Metla bez drške”, “Policajac sa Petlovog brda” i “Vratiće se rode”. Njena najveća glumačka dostignuća su uloga Bisenije „Bise” Gavrilović u seriji “Porodično blago i Katarine „Cakane” Anđelić u “Otvorenim vratima”. Kontinuirana popularnost, uprkos decenijskoj pauzi, donela joj je 2018. godine uloge u serijama
“Senke nad Balkanom” i “Žigosani u reketu”. Vesna je 2018. godine prvi put stala na pozorišne daske posle pauze od skoro sedamnaest godina. U pitanju je bila predstava “Vrat od stakla” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u kojoj je, čim je kročila na scenu, pozdravljena aplauzom i ovacijama. Igrala je pored Seke Sablić, uz koju se često smatra najdarovitijom srpskom komičarkom, dok je za virtuoznost u ovom žanru nagrađena i sa dve “Statuete Ćuran” na Danima komedije. Vesnu Trivalić za ovogodišnjeg laureata nagrade “Mija Aleksić – biti glumac” predložili su prethodni nosioci ovog vrednog priznanja : Nenada Jezdića, Nebojše Dugalića i Gordana Kičića, što je Upravni odbor Kulturnog centra Gornji Milanovac i usvojio.

Inače, Kulturni centar zadržava pravo izmene programa u slučaju epidemiološke situacije i tehničkih problema.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime