Da li su diskriminisani navijači Zvezde iz Švajcarske?

1419

BERN  – Voljom žreba u ovogodišnjem plej-ofu za ulazak u grupnu fazu Lige Šampiona našli su se švajcarski Jang Bojs iz Berna i beogradska Crvena Zvezda, a fudbalski susret je na programu večeras od 21 sat.

Pokazali su crveno – beli da su u dosadašnjim kvalifikacijama igrali sve bolje iz utakmice u utakmicu, a Zvezda je u prethodnom susretu, u pravom fudbalskom trileru savladala Kopenhagen u gostima posle boljeg izvodjenja kaznenih udaraca.

Ni Švajcarci, kao i predstavnici srpskog kluba nisu bili baš oduševljeni posle žreba u Nionu, jer su i jedni i drugi očekivali lakšeg protivnika. No šta je – tu je, odluka ko će ući u najelitnije evropsko takmičenje će pasti posle dve utakmice, od kojih je jedna večeras na programu.

Oba tima,osim sportskih imaju i izuzetnu finansijsku motivaciju jer sam plasman u grupnu fazu donosi više od petnaest miliona evra.

Posle žreba, a u okviru organizacije utakmice UO Švajcaraca doneo je odluku da prednost prilikom kupovine ulaznica imaju navijači koji imaju godišnje karte, a prvak Švajcarske ih ima nešto manje od dvadeset hiljada za sezonu 2019/2020.

Tako svako od njih može još maksimalno šest ulaznica da priušti. Kapacitet stadiona u Bernu je trideset dve hiljade gledalaca, pa kako po propisima UEFE gostima pripada pet procenata od ukupnog kapaciteta Zvezdi je pripalo manje od dve hiljade ulaznica. Kako u
ovoj alpskoj zemlji živi i radi veliki broj Srba interesovanje za ovu utakmicu je bilo veoma veliko i oni su se snalazili na sve moguće načine kako bi došli do ulaznica.

Međutim, još jedna odluka UO domaćina iznenadila je, blago rečeno, simpatizere beogradskog kluba, a to je diskriminacija navijača crveno-belih. Naime, osim zaljubljenika u Zvezdu, koji će biti smešteni u „kavezu“, odnosno sektoru koji je predviđen za gostujuću publiku ostali Srbi koji se nadju na tribimama stadiona u Bernu neće moći da nose obeležja voljenog kluba.

U suprotnom biće izbačeni sa stadiona i neće imati pravo na povraćaj novca za ulaznicu.

Nadamo se da će ovakav nepopularan potez motivisati srpske fudbalske šampione da odigraju najbolje što mogu i pruže maksimum u ovom momentu i ostvare pozitivan rezultat pred revanš u Beogradu, koji je na programu 27. avgusta.

Zoran Krljar