Zlatibor obara rekorde posećenosti, ova planinska lepotica mesto zimskih čarolija

0
225

ČAJETINA/ZLATIBOR – U prilog činjenici da je Zlatibor najposećenija destinacija Srbije i da iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju, naročito inostranih, govore i statistički podaci.

Prema podacima Turističke organizacije Zlatibor broj stranih gostiju u 2018. godini porastao je 33% u odnosu na 2017. godinu, u registrovanom smeštaju. Najveći broj gostiju tokom 2018. na Zlatbor je došao iz susednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a na trećem mestu su gosti iz Kine, što je posebno značajno za ovu planinsku destinaciju.

U 2019. godinu Zlatibor ulazi sa sjanim rezultatima, a kvalitetna i raznovrsna ponuda „zlatne planine“ i dalje će biti razlog da se u bilo koje doba godine poseti Zlatibor.

LJubitelji zimskih spotova mogu uživati na Ski centru „Tornik“ koji se nalazi na 9 km od turističkog centra . Četiri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova. Radno vreme ski centra je svakim danom do 09 do 16 časova.

Na skijalištu Obudojevica, koje je prekriveno debelim snegom, mnogo je vrhunskih skijaša i rekreativaca. Turistima su na raspolaganju staze sa ski-liftom, staze za sankanje, prostor za vožnju motornim sankama. Na Obudojevici radi više škola skijanja, a sve što je potrebno za zimske sportove ovde se može rentirati.

Da Zlatibor bude mesto prijemčivo za boravak porodica sa decom pobrinuli su se ovdašnji zabavni sadržaji. Najveću pažnju i interesovanje privlaći „Dino park“, smešten u prelepom ambijentu zlatiborske šume, na svega 300 metara od turističkog centra.Ono što je posebno interesantno jeste da je „Dino park” svoje kapacitete preuredio i prilagodio zimi, veliko dečije klizalište, ski-škola i sankalište, su atrakcije koje u ovim zimskim mesecima privlače veliki broj turista.

Takođe u “Avantura parku” koji se nalazi u samom srcu Zlatibora najmlađi mogu svoje sposobnosti, maštu i snalažljivost pokazati kroz sedam nivoa kao što su lavirint, prelaženje klimavog mosta, imaginarna partija šaha i dr. Mališanima je još omogućeno sigurno i bezbedno skijanje na površini od tri hektara koju čine tri staze ukupne dužine 600 metara .

Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih će im društvo praviti visoki četinari, huk „ruže vetrova“ i poneka veverica. Nakon duge šetnje predlažemo predah u jednom od zlatiborskih restorana uz tradicionalnu zlatiborsku trpezu koja je nezamisliva bez sira i kajmaka, kompet lepinje, goveđe i svinjske pršute, čvaraka, pite savijače sa sirom. Uz takvo meze u ovim zimskim danima dobro će vam doći da se ugrejete uz čašicu domaće kuvane rakije ili vina, objavljeno je na sajtu TOZ.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime