Zbog izlivanja mazuta u Ivanjici vanredna situacija

0
258

Zbog izlivanja velike količine mazuta u reku Moravica, u Ivanjici je danas proglašena vanredna situacija. Procenjuje se da se iz Zavoda za rehabilitaciju Anemija u Moravicu izlilo oko 70 tona mazuta za grejanje.

Mazut je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

Zagađanje reke uočeno je u ponedeljak popodne, a masna mrlja se tokom dana znatno proširila. Nažalost, nadležne službe reagovale su tek danas u popodnevnim satima.

Građanima Ivanjice i okolnih mesta upućen je apel da ne koriste vodu za piće.

Direktor čačanskog Zavoda za javno zdravlje Aksentije Tošić, izjavio je agenciji MNA da su obavešteni o akcidentu

Dodili smo informaciju da je došlo do iznenadnog zagađenja reke i da se izlika velika količina nafte, nizvodno od Doma zdravlja. Postrojenje vodovoda se nalazi uzvodono tako da za sada nema problema”, objasio je Tošić.

Prema njegovim rečima, obavešteni su svi nadležni organi i čekaju se njihovi dalji koraci.

Moravica izvire na padinama planine Golije i teče prema severu kroz Ivanjicu, Arilje sve do ušća u Zapadnu Moravu nedaleko od Požege. Duga je 98 kilometara.

Stanje na vodotoku Moravice je jako izmenjeno u odnosu na nekadašnji period.

Danas je, usled intenzivne seče šuma na Goliji, ova nekad jedna od najizrazitijih reka šumskog područja, postala bujičavi vodotok, što se odrazilo na količinu, sadržaj vode i nagli nadolazak vode, dužinu trajanja pomute, kao i na sadržaj i uslove razmnožavanja najzastupljenije riblje vrste u ovom vodotoku, potočne pastrmke.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime