Završena Školska scena 2019.

0
442

GORNJI MILANOVAC – Svečanom dodelom nagrada i priznanja najboljim učesnicima smotre, organizovanom u Velikoj sali Kulturnog centra juče (20. maj 2019. godine) je završen 13. Festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac.     

Negovanje dečjeg pozorišnog stvaralaštva je retko u drugim sredinama i zato je dečiji festival u Gornjem Milanovcu sjajan. Svi koji su manje ili više učestvovali u radu, deo su priče zvane ŠKOLSKA SCENA. Svako je na svoj način pomagao. Bilo da su to mladi glumci, profesori – reditelji, organizatori, predstavnici lokalne samouprave, privrednici ili publika koja je aplauzima i savetima pozdravljala i nagrađivala prve glumačke pokušaje.

Za 13 godina postiglo se mnogo. Otkrivene su mnoge tajne koje skriva pozorišna umetnost, a ono što je najvažnije, deca su naučila da se poigravaju ulogama.

Predstave su ispunile svoju misiju. Svaka je na svoj način inspirisala publiku. Dok je jedne krasio entuzijazam i poletnost, druge je izdvojila ideja i način prezentacije, istaknuto je prilikom dodele priznanja.

ŠKOLSKA SCENA ove godine okupila je na sceni više od 120 mladih glumaca iz Gornjeg Milanovca, Kamenice, Brezne, Takova  i Brđana. Glumci su bili iz osnovnih škola „Ivo Andrić“, „Desanka Maksimović“, „Kralj Aleksandar I“ „Takovski ustanak, Ekonomsko – trgovačke škole „Knjaz Miloš“ i PU „Sunce“. Izvedeno je 7 predstava različitog žanra i pozorišnog izraza, od kojih je 6 bilo u takmičarskom delu festivala. Predstave su na scenu postavili profesori: Snežana Jovanović i Goran Vasojević („Dečje poselo“, PU „Sunce“), Milena Lisica („Svinjar“, OŠ „Takovski ustanak“), Ana Mutavdžić,  („Agi i Ema“, „Kralj Aleksandar I“, odeljenje u Brđanima), Slavica Jovićević Babović, („Moderna bajka“, OŠ „Ivo Andrić“, odeljenje u Brezni), Slobodanka Gavrilović („Kirija“, OŠ „Ivo Andrić“, odeljenje u Kamenici), Goran Savić, (“Starinska, nestarinska priča“, OŠ „Desanka Maksimović“), Vesna Grbović i Goran Vučković („Soluci govore“, ETŠ „Knjaz Miloš“)

Predstave su, osim u Velikoj sali Kulturnog centra izvođene i u Brezni i Kamenici, a nastupe mladih glumaca videlo je oko 1000 posetilaca.

Zahvalnice školama i priznanja rediteljima i pokroviteljima festivala u ime organizatora uručio je Ljubiša Drinjaković, predsednik Upravnog odbora Milanovačkog pozorišta, dok je nagrade najboljim mladim glumcima uručila Tatjana Dimitrijević, glumica „Pozorišta na Terazijama“ i teatra „Madlenijanum“.

– Draga deco, uvaženi profesori, dame i gospodo, učesnici festivala ŠKOLSKA SCENA,  zadovoljstvo mi je što sam danas sa vama u vašem i mom rodnom gradu. Što zajedno delimo radost koju pruža pozorište. Obraćam vam se ne samo kao glumica već i kao nekadašnji učesnik ŠKOLSKE SCENE. Ovo pominjem jer želim da naglasim koliki u stvari značaj ovaj festival ima na život i budućnost njegovih učesnika, pritom ne mislim samo na njegov edukativni značaj i karakter, već i na podstrek koji on pruža deci da nastave da se bave pozorišnom umetnošću.

Od mojih prvih nastupa na ŠKOLSKOJ SCENI u predstavama „Kraljevski festival“, (2007. godine), „Trapavi zmaj“(2008)  i „SENKA gospodina VIP-a“ (2009) koje je na scenu postavio profesor Radiša Jovanović do danas desilo se mnogo toga, usledile su druge predstave, velike scene i profesionalni reditelji. Ipak ti dani i te predstave zauzimaju posebno mesto u mom srcu jer su na neki način simbol i podsetnik na vreme kada sam se zaljubila u pozorište.

Čestitam učesnicima i pobednicima festivala i nadam se da će nekima od vas, kao što je i meni, ovaj festival odrediti životni poziv, rekla je između ostalog Tatjana Dimitrijević.

Prepoznati talente koji će u godinama pred nama možda biti nosioci pozorišnog entuzijazma i učiniti da neke naredne generacije zavole pozorišnu umetnost i da u njoj praznuju suštinu – svetkovinu mladosti, duha i života,  bio je zadatak žirija koji je ove godine radio u sastavu: Boban Stefanović (urednik filmskog programa KCGM), Viktor Vujić (glumac Milanovačkog pozorišta) i Predrag Lošić (glumac Milanovačkog pozorišta i predstavnik KCGM)

 

Nagrade:

Najbolja muška uloga

  • srednjoškolciLazar Urošević, (uloga Čedomira u predstavi „Solunci Govore“)
  • osnovciMihailo Lisica (uloga Svinjara / Kraljevića u predstavi „Svinjar“)

 

Najbolja ženska uloga

  • srednjoškolciAleksandra Verbić (uloga Majke u predstavi „Solunci govore“).
  • osnovciKasija Dragović (uloga Eme u predstavi Agi i Ema“) i Ivana Vesković (uloga Zelene vile u predstavi „Moderna bajka“)

 

Najbolja predstava

  • srednjoškolci – „Solunci Govore“, režija Vesna Grbović i Goran Vučković (ETŠ „Knjaz Miloš”)
  • osnovci – „„Moderna bajka“, režija Slavica Jovićević Babović“, (OŠ „Ivo Andrić, Pranjani – odeljenje u Brezni)

 

Nagrada “Bora Atanasković” – za iskazanu glumačku darovitost, koja se dodeljuje u čast priznatog jugoslovenskog i srpskog književnika, dramskog pisca, reditelja, glumca, novinara i dramaturga Borisava Atanaskovića pripala je učenicima OŠ „Kralj Aleksandar I“, odeljenje u Brđanima, koji su izveli predstavu „Agi i Ema“ u režiji Ane Mutavdžić i učenicima škole „Takovski ustanak“ iz Takova koji su nastupili u predstavi „Svinjar“, a koju je na scenu postavila Milena Lisica.

 

Pohvale za glumačko umeće

srednjoškolci: Marko Pisković, Aleksa Pavlica i Savo Milošević.

osnovci: Jovana Tešić, Dunja Tešić, Lazar Milovanović, Anđela Petrović, Andrea Sarić, Milica Lazović, Marko Milinković, Emina Sretenović, Marija Marković, Vasilije Krstović, Sreten Đolović, Đorđe Vujanić i Lenka Vujanić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime