Završena poslednja sednica Skupštine grada u ovom sazivu

0
15

ČAČAK – Prihvatanjem svih predloga koji su se našli na dnevnom redu, odbornici Skupštini grada Čačka završili su sinoć dvodnevnu, ujedno i poslednju sednicu u ovom sazivu.

Usvojen je plan infrastrukturnog razvoja za period od 2020. do 2022. godine, kojim su između ostalog predviđene rekonstrukcije Opšte bolnice, škola i drugih javnih objekata, puteva, zatim izgradnja vodovodnog sistema u nekoliko sela, ulaganje u gradnju brane i akumulacije Svračkovo kod Arilja, izgradnja paraglajding staze na Ovčaru…

Kada je reč o Lokalnom akcionom planu za mlade, istaknuto je da su zapošljavanje, samozapošljavanje i preduzetništvo mladih posebne oblasti Nacionalne strategije za mlade.

Usvojen je Akcioni planu za populacionu politiku za period do 2023. godina. Tokom rasprave je naglašeno da je nedovoljno rađanje dece jedan od najvećih problema kako u Čačku, tako i u Srbiji.

Prihvaćeni su podsticajni programi za poljoprivrednike u ovoj godini. Previđena je finansijska podrška za desetak sektora.

Stvorene su mogućnosti za osnivanje komunalnog preduzeća koje će se baviti dimničarskim uslugama.

Kada je reč o boravišnoj taksi, u dokumentu je navedeno da će korisnik za smeštaj u ugostiteljskom objektu, za svaki proveden dan, morati da plati iznos od 95 dinara.

Doneto je rešenje o pribavljanju u javnu svojinu izgradnjom komunalne infrastrukture u zoni auto-puta E-761 Pojate – Preljina (Moravski koridor).

Ekonomska cena programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač Grad iznosi 27.151 dinar, odnosno roditelji će morati da izdvoje 5.973 dinara mesečno po detetu.

Prihvaćeni su izveštaji o radu čačanskih javnih preduzeća i ustanova za 2019. godinu.

Odbornici su izglasali predlog i organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, kao i izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije u 2019. i plan rada za ovu godinu.

Kada je reč o završnom računu budžeta Grada, rečeno je da se tokom 2019. u lokalnu kasu slilo 3.712.989.354,61 dinara, dok su rashodi i izdaci iznosili 3.689.950.862,22 dinara.

Operativnim plan odbrane od poplava za vode drugog i nižeg reda za 2020. godinu, predviđeno je čišćenje rečnih korita i obala, kao i obezbeđivanje najkritičnijih mesta.

Dato je i zeleno svetlo za gradnju vrtića u Trbušanima površine 576,15 metara kvadratnih. Investicija je vredna oko 20.500.000 dinara sa uračunatim PDV-om i radovi će se finansirati iz budžeta Grada.

Za predsednika Upravnog odbora Doma zdravlja, umesto dr Vojkana Šuluburića, koji je preminuo 10. aprila, izabran je dr Miloje Vukotić.

Na sednici su imenovani i novi članovi školskih odbora i to u osnovnim školama “22. decembar” u Donjoj Trepči, “Tatomir Anđelić” u Mrčajevcima, kao i Muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković”.

Zbog epidemije korona virusa u skupštinskoj sali su postavljeni zaštitni paneli kako bi se sprečio bilo kakav kontakt među odbornicima.

Odbornici su sedeli na svakom drugom mestu, a međusobno su bili razdvojeni panelima od pleksiglasa.

Protekle četiri godine u čačanskom lokalnom parlamentu bile su burne, dolazilo je do incidenata, prvenstveno zbog menjanja određenih skupštinskih akata, a ovaj saziv obeležio je i bojkot jednog dela opozicionih stranaka.

Izvor: MNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime