Završen 49. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije u Gornjem Milanovcu

0
268

Gornji Milanovac je bio prestonica narodne umetnosti. Ova manifestacija, duha, kulture i tradicije peti put za redom realizovana je u gradu pod Rudnikom.


Organizatori sabora su Savez amatera Srbije, Kulturni centar i Grad Gornji Milanovac  a podršku je pružilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

Ideja vodilja Sabora je: prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti, igre, pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije.

Sabor je najvažnija i najprestižnija manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture u Srbiji. To je nacionalna, sveobuhvatna i završna Smotra izvornog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i običaja, na kojoj se predstavljaju najbolji među najboljima, odabrani tokom godine, na regionalnim i pokrajinskim saborima narodnog stvaralaštva. Na Saboru u Gornjem Milanovcu predstavljeno je ono najreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture sa prostora Srbije.
 

Na Saboru u Gornjem Milanovcu predstavili su se najbolji čuvari tradicije: igrači, pevači, vokalni i instrumentalni solisti i grupe narodnih svirača sa autentičnim vrednostima iz svojih sredina.

Učesnici završne manifestacije narodnog stvaralaštva Srbije došli su iz: Malog Izvora, Kraljeva, Jasenice, Sevojna, Metovnice, Čonoplje, Kličevca, Nove Varoši, Bogatića, Kragujevca, Bačke Topole, Ivanjice, Ilina, Priboja, Niša, Nove Pazove, Boljevca, Sivca, Sombora, Gornjeg Milanovca, Pančeva, Ribaševine i Leposavića.

Svečane diplome izvođačima uručio je narodni poslanik i predsednik Saveza amatera Srbije, Veroljub Arsić.

Foto ilustracija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime