Za sada nema opasnosti od poplava

0
371

Na rekama prvog i drugog reda koje protiču kroz Čačak uočen je blagi porast vodostaja, ali za sada nema opasnosti od izlivanja i plavljenja, rekao je danas načelnik Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević.

On je nakon sednice Štaba rekao da je donet zaključan o mogućnosti angažovanja firmi koje imaju neophodnu mehanizaciju za zaštitu i spasavanje.

Ekipe Štaba za vanrene situacije, Civilne zaštite i javnih preduzeća od subote su na terenu i saniraju se najkritičnija mesta kako ne bi došlo do plavljenja usled najavljenih obilnih padavina.

„U Parmencu je pročišćen kanal u dužini od 120 metara. Takođe, počišćena su dva propusta na Lozničkoj reci, kanal u Zablaću, Kulinovački i Stevovića potok“, naveo je Začević.

Prema njegovim rečima, proteklih par dana postavljeno je oko 700 džakova i to kod hale u Atenici, Ulici 66, Mesnoj zajednici Sveti Sava, dodajući da će biti spremno još toliko džakova sa peskom.

„Tokom dana nastavljamo zatvaranje obala Trnavske reke, pošto su meštani prethodno probili obale kako bi kraćim putem došli do svojih njiva“, istakao je Zečević.

On je apelovao na meštane da pročiste kanale ispred svojih kuća, dodajući da na gradskom području ekipe čiste rešetke i slivnike.

Zečević kaže da se ne može osloniti na najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

„Prema najavama, u nedelju smo na teritoriji Čačka trebali da imamo oko 20 litara kiše po metru kvadratnom, zatim u ponedeljak i utorak oko 40 litara. U nedelju gotovo da nismo imali kap kiše, a sinoć je pala neka ozbiljnija količina“, istakao je Zečević.

Zečević je rekao da Čačak ne spada u grupu gradova i opština koje su potencijalno udrožene.

MNA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime