Vučić samo sa Mogerini, nije bilo sastanka s Tačijem

0
133

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, ali ne i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da „nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog“.

Đurić je rekao da je Vučić Mogerini „upoznao sa svim lažima Prištine prethodnih dana“, što je i razlog zašto se neće danas sastati sa kosovskom delegacijom.

Mogerini je izrazila uverenje da će predsednici Kosova i Srbije nastaviti dijalog i u narednim mesecima postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

Ona je navela da će sazvati sledeći sastanak na visokom nivou u dijalogu pre ministarskog sastanka Generalne skupštine UN koja počinje 18. septembra.

Odluka o poseti Kosovu večeras

Mediji su juče preneli informaciju da je, ukoliko vlasti iz Prištine spreče da predsednik Vučić poseti Gazivode, u vreme najavljenog odlaska na Kosovo i Metohiju 8. i 9. septembra, moguće otkazivanje i celog programa posete Kosovu. Sam Vučić je, na pitanje novinara, sinoć rekao da će o tom pitanju govoriti u petak.

S tim u vezi, RTS prenosi da je Vučić „naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo“, a da će odluku o poseti doneti večeras.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da bezbednosna situacija kada je reč o poseti predsednika Vučića Kosovu „nije idealna“. On je rekao da se Vučić ne boji da ide na Kosovo i razgovara sa srpskim narodom.

„Vučić na Kosovo ide da bi uticao na to da bi se postigene mirovni sporazum. Ide da se utvrdi stabilnost i mir u regionu, a suočen je sa opstrukcijom posete i otvorenim pretnjama“, rekao je Dačić.

On je dodao da „svi znaju da je to veoma važna poseta“ i da se ona u celom svetu ocenjuje kao ključna, prenela je Beta.

FOTO- twitter.com/majaeuspox

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime