Vučić: Komplikovani razgovori, složili smo se oko dve stvari

0
561

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je nastavak razgovora u Briselu sa predstavnicima prištinskih vlasti, veoma složenim i komplikovanim i dodao da su Albanci pokušali da za sebe dobiju sve, dok je srpska strana težila postizanju kompromisa.

„Postoje dve stvari oko kojih smo se složili, a to je da razgovore nastavimo i da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine“, rekao je Vučić novinarima nakon sastanku u Briselu.

Sumirajući sadržaj sastanka „u jednoj rečenici“, Vučić je rekao da su Albanci i kosovski predsednik Hašim Tači želeli da dobiju sve za Albance sa Kosova dok je zvanični Beograd želeo da postigne kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni.

„Veoma je važno da razgovaramo i čuvamo mir, da rešavamo probleme da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije“, rekao je Vučić.

Na pitanje stranog novinara da li je Beograd spreman da prihvati nezavisnost Kosova, Vučić je upitao a šta bi onda tu bio kompromis.

„To ne funkcioniše tako. Moramo da sednemo zajedno da pokušamo da postignemo kompromis oko mnogo važnih pitanja“, rekao je Vučić i dodao da tek ako obe strane ne budu mogle da kažu da su potpuno zadovoljne moći će da se kaže da je kompromis postignut.

On je dodao da sukob na Kosovu, na različite načine, postoji bar 150 godina, ali da to ne znači da bilo ko ima pravo da prekine razgovore i ostavi emocijama i strastima da rešavaju to pitanje.

„Na to nemamo pravo. Zato smo rekli da ćemo, kada razgovori budu zakazani, doći i u dobroj veri pokušati da dođemo do rešenja. A da li ćemo doći, to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

Beta, Foto Tanjug Dragan Kujundzić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime