Umetničko stvaralaštvo za decu i o deci

0
136

GORNJI MILANOVAC – U susret jubilarnoj “Kratkoj formi”, koja će iduće godine po peti put biti organizovana u Gornjem Milanovcu (10 godina postojanja filmskog festivala), Kulturni centar će od 23. do 28. novembra 2018. godine organizovati niz programa prvenstveno namenjenih deci školskog uzrasta.   

Projekcije dečjih animiranih filmova nastalih u okviru međunarodnog projekta “Muljt most-Srbija-Rusija” predviđene su za petak, 23. novembar od 11 sati. Nakon projekcija u holu velike sale biće predstavljena izložba fotografija koju potpisuju mladi filmski stvaraoci iz Gornjeg Milanovca.  Otvaranje izložbe upotpuniće projekcija filmova sa “Kratke forme” realizovanih u okrilju međunaredne saradnje između Srbije i Velsa (Velika Britanija).

Tokom dana dečjeg umetničkog stvaralaštva (23 – 25. novembar) od 18 sati na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra prikazivaće se animirani porodični film “Grinč”. Reč je o fenomenalnoj animiranoj avanturi, baziranoj na književnim, prazničnim klasicima doktora Susa. Film Skota Mozjera (Scott Mosier ) i Jaroua Čejnija (Yarrow Cheney) sinhronizovan je na srpski jezik, a glasove junacima  pozajmili su: Milan Tubić, Nebojša Ilić, Mina Lazarević i Zoran Kesić.

Za filmske sladokusce starijeg uzrasta Kulturni centar i Francuski institut će predstaviti dokumentarni film “Makala”. Reč je o filmu francuskog reditelja Emanuela Grasa koji će 28. novembra 2018. godine biti gost svečane projekcije filma u Gornjem Milanovcu.

“Makala” govori o Kabviti Kasongou čoveku od 28 godina koji živi I radi u Demokratskoj Republici Kongo. Priča je ispričana neverovatnom poetičnošću koja ostavlja neizbrisiv utisak.

Film “Makala” je 2017. godine prikazan na festivalu u Kanu – u okviru Međunarodne nedelje kritičara. Tu se okitio „Nespresso Grand Prijem“.

A na 23. Festivalu autorskog filma, (Beograd), za film “Makala”  reditelju Emanuelu Grasu pripalo je posebno priznanje.

 

 

PETAK, 23. NOVEMBAR 2018.

11:00

Projekcije dečjih animiranih filmova nastalih u okviru međunarodnog projekta “Muljt most-Srbija-Rusija”

12:45

OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA I PROJEKCIJA KRATKIH FILMOVA NASTALIH U OKVIRU PROJEKTA “KRATKA FORMA” , MEĐUNARODNA RAZMENA SRBIJA – VELS

23, 24. i 25. novembar 2018. godine /18:00 sati / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice 200 dinara

Animirani film: GRINČ (sinhronizovan na srpski jezik)
Universal Pictures i Ilumination predstavljaju nam fenomenalnu animiranu avanturu, baziranu na književnim, prazničnim klasicima doktora Susa.
GRINČ je priča o neobičnom mrzovoljnom ciniku koji kreće u misiju da ukrade Božić, a čije se srce do kraja te avanture menja zahvaljujući neobuzdanom duhu devojčice koja veruje u Božić i čaroliji praznika. Duhovit, toplo i vizuelno očaravajući film pričaće nam univerzalnu priču o prazničnom duhu i nesavladivoj snazi optimizma. Grinč živi usamljeničkim životom u svojoj pećini, a jedino ko mu pravi društvo je njegov verni pas, Maks. Pećina je prepuna izuma i inovativnih sprava koje zadovoljavanju njegove svakodnevne potrebe, a jedino kada sreće svoje susede jeste kada ostane bez hrane i mora da ide do grada u nabavku. I svake godine, pred Božić, Grinča sve više i više nervira sve veća i svetlija i glasnija praznična atmosfera. Kada grad objavi da je u planu ukrašavanje tri puta veće jelke nego do tada, Grinč shvata da je jedino šta mu preostaje kako bi sebi obezbedio malo mira i tišine, da ukrade Božić. Kako bi to izveo, rešio je da se maskira u Deda Mraza.

Žanr: animirani, porodični, komedija
Glumci: Milan Tubić, Nebojša Ilić, Mina Lazarević, Zoran Kesić
Režiser: Scott Mosier, Yarrow Cheney

SREDA, 28. NOVEMBAR 2018.

Sreda, 28. novembar 2018. godine /19:00 sati / Velika sala KCGM

Slobodan ulaz

Dokumentarni film: MAKALA

 

Na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra Gornji Milanovac u sredu, 28. novembra 2018. godine od 19 sati biće dokumentarni film “Makala” francuskog reditelja Emanuela Grasa (“Bovines” (2012) i “300 Souls” (2015)).

To je jednostavna priča o radu jednog čoveka ispričana sa poetičnošću koja ostavlja neizbrisiv utisak.

Kabvita Kasongo ima 28 godina i živi u Demokratskoj Republici Kongo. Svako jutro u zoru, odlazi sa sekirom preko ramena, započinje seču drveća od kojih će se kasnije praviti drveni ugalj. To je samo jedan od napornih zadataka koje Kasongo mora da uradi kako bi drveni ugalj dospeo na tržište. Njegova sredstva su ograničena na klimavi bicikl pomoću koga prevozi ugalj, ali sanja da će jednog dana izgraditi bolji krov za svoju porodicu, iako njegov san zahteva ogroman napor.
Uloge: K. Kasongo, L.Kasongo

Režija: Emanuel Gras

 

Na 23. Festivalu autorskog filma, (Beograd), posebno priznanje otišlo je u ruke Emanuela Grasa za film „Makala“ (Francuska). “Makala” je 2017. godine prikazana i na festivalu u Kanu u okviru Međunarodne nedelje kritičara.  U Kanu je osvojio „Nespresso Grand Pri“.

 

Gost projekcije biće francuski reditelj Emanuel Gras.

uz gostovanje reditelja (Emanuel Gras)

saradnja Francuskog instituta i Kulturnog centra

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime