U toku sednica parlamenta, poslanici raspravljaju o ministarstvima

0
43

Na početku skupštinske sednice na kojoj poslanici razmatraju Predlog zakona o ministarstvima, poslanik Vladimir Đukanović je, kao izvestilac Odbora za pravosuđe, pozvao poslanike da glasaju za zakon, ali i izneo niz kritika na rad medija.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

On je rekao da mu smeta što se mediji više bave kadrovskim rešenjima za buduće ministre, a ne pišu dovoljno o šest ciljeva Vlade koje je proklamovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Đukanović je izrazio nadu da će se sutra saznati „da će ministri biti neki drugi ljudi“ a ne oni koji se, kako je naveo „stave na naslovne strane kao bogom dani“.

Inače, zakon o ministarstvima u kojem se predlaže da Vlada ima 21 ministarstvo, svojim potpisima podržalo je 167 poslanika poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, ali šef te poslaničke grupe i predlagač zakona Aleksandar Martinović nije na početku obrazložio svoj predlog, već je odmah započela rasprava.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pohvalio je na početku predlog da se osnuje posebno ministarstvo za brigu o selu, „koje bi brinulo o tome šta nedostaje poljoprivrednim prouzvođačima“. Dodao je da selo ne treba koristiti samo u predizbornoj kampanji, već stalno razmišljati o tome kako da mlade zadržimo na selu, jer 86 procenata sela nestaje.

On je predložio i osnivanje ministarstva za školski sport, jer smatra da po školama ima mnogo talentovane dece, ali da sa njima neko treba da radi.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da grupa „Ujedinjena dolina- SDA“ neće podržati ovaj predlog jer je i ovaj saziv krenuo da donosi zakone po hitnom postupku.

„Četiri meseca ste čekali, a sad zakon o vladi po hitnom postupku i mi smo prinuđeni za 24 sata da spremimo amandmane i diskusiju. Šta se radilo četiri meseca ako nije zakon o Vladi?“, pitao je Imamović i ocenio da je „iz razloga znanih samo Aleksandru Vučiću parlament bio dugo u vakuumu“ te da je očekivao realniji predlog zakona o sastavu Vlade.

On je najavio da će u amandmanima predložiti da sva ministarstva prate tok pandemije koronavirusa, predlažu mere i preuzmu odgovornost, a da se ministarstvo o selu pripoji onome koje brine o demografiji.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će svi potpredsednici Skupštine predsedavati sednicom po utvrđenom redosledu i da će i to biti doprinos atmosferi tolerancije i odgovornosti za funckionisanje parlamenta.

On je obavestio poslanike da će se posle današnje rasprave glasati o Predlogu odluke o prestanku funkcije i imenovanju članova Republičke izborne komisije, koji je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović, i Predlogu za imenovanje zamenika generalnog sekretara Skupštine, koji je podneo generalni sekretar.

Izvor: Beta, INSAJDER, www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime