U nedelju Javor i Zvezda uz sećanje na dr Nešovića

0
561

U nedelju će se u Ivanjici odigrati utakmica između Javora i Crvene Zvezde koj će mnoge podestiti na, sada već davnu, 2002 godinu . Upravo tada, prvi put u zvaničnom takmičenju, sastali su se ova dva kluba. Bio je to fudbalski praznik za Ivanjicu.

Jedan čovek se posebno radovao ovom susretu bio je poznati specijalista ortopedske hirurgije Branko Nešović. Rođeni Ivanjičanin često je za javnost da ima žarku želju da se u prvenstvu sastanu njegove dve velike ljubavi Javor i Crvena Zvezda. I konačno ta njegova želja ostvarila se 2002 godine. Stigao je Branko u Ivanjicu dva dana pre meča pun ushićenja i sreće.Sastao se sa svojim prijateljima iz mladosti a osmeh mu nije silazio sa lica.
– Tako sam srećan,ostvario mi se moj san –pričao je Branko svojim prijateljima.

Veče pred utakmicu je bio kod prijatelja na večeri. Naravno,najviše se pričalo o susretu.Raspoloženje je bilo veliko, a Branko je blistao od sreće.U jednom trenutku njemu je naglo pozlilo,usledio je od silnog uzbuđenja infarkt od koga nije bilo spasa. Umro je u svojoj 72. godini dan pred utakmicu za koju je živeo.

Branko je rođen u Ivanjici i kao sva deca u to vreme pikao je fudbal. Ipak opsesija mu je bila sviranje violine. Maštao je da sa ovim instrumentom napravi karijeru. Jedan nestašluk njegovih drugova odvojili su ga od muzike i usmerili na najvažniju sporednu stvar na svetu.Na jednoj priredbi u hotelu *Moravica* Branko je imao solo tačku na violini. I dok je čekao nastup,njegovi najbolji drugari su mu raštimovali violinu. Kada je izašao na binu i počeo da svira, začulo se samo pijukanje instrumenta i velki smeh u publici. Branko je postiđen pobegao i od tada više nije uzimao violinu u ruke. Okrenuo se fudbalu gde je napravio solidnu karijeru. Kada je otišao u Beograd na studije medecine postao je član Crvene Zvezde. Igrao je fudbal i uporedo studirao. Za Crvenu Zvezdu odigrao je preko 200 utakmica. Kada je završio studije zaposlio se u Ortopedskoj klinici na Banjici, ali nije ostavio fudbal.Godinama se brinuo o zdravlju fudbalera Crvene Zvezde i bio izuzetno omiljen među igračima.

Kao lekar bio je i veoma popularan među zemljacima iz Ivanjice. Oni kojima su trebale njegove usluge sa oduševljenjem su pričali o njemu. Posebno se radovao kada je ima pacijenta iz gradića pored Moravice. Primao ih je raširenih ruku i dok ih je pregledao raspitivao bi se o svemu vezanom za njegovu Ivanjicu. Pamti se i jedna anegdota kada su iz Javora odveli jednog fudbalera na pregled kod Branka Nešovića. Tretirajući povređeno koleno fudbalera ustanovio je da je u pitanju voda. Na opšte iznenađenje pacijent je odgovorio.

-Doktore, ti nemaš pojma.Ja vodu nikad ne pijem i to može da bude samo pivo ili špricer u kolenu- rekao je povređeni fudbaler.

Posle ove opaske nastao je urnebesni smeh a doktor se tog slučaja uvek sećao.
U nedelju kada igrači Javora i Crvene Zvezde budu igrali svoj meč, oni Ivanjičani koji su poznavali doktora Nešovića sa bolnim uzdahom setiće se ovog velikog stručnjaka, a iznad svega velikog čoveka. Kao zvanični lekar crveno-belih bio je učesnik u osvajanju kupa evropskih šampiona 1990-1991.godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime