U Čačku i Srbiji ove godine rekordan prinos kukuruza

0
288

ČAČAK – Na području Moravičkog okruga ove godine zasejano je kukuruza za branje na površini od oko 9000 ha, a za silažu na 3000, što je za deset do petnaest procenata manje od prosečne. Rod ove poljoprivredne kuture u 2018. iznosi oko devet tona po hektaru, a kvalitet zrna je na zavidnom nivou, što je nadmašilo sva naša očekivanja, izjavio je danas za info-lider savetodavac čačanske Poljoprivredne stručne službe, Milan Damljanović.

Prema njegovim rečima, ista situacija je u celoj zemlji, jer su potrebe Srbije pet miliona tona, a prinos se procenjuje na osam.

„To praktično znači da ćemo imati priliku da izvezemo tri miliona tona ove kulture, ili, pak, da bude u robnim rezervama“, precizirao je stručnjak.

Damljanović navodi da je na oglednoj parceli čačanske PSS površine oko dva hektara rod suvog zrna između jedanaest i 14,5 tona po ha, što su, ocenjuje, sjani rezultati.

„U narednih desetak dana bi trebalo da se obere kukuruz, i u klipu, i u zrnu, jer nas očekuje setva ozimih strnina. Neophodno je na vreme pripremiti zemljište za setvu ječma koji se prvi seje, a najkasnije do 15. oktobra“, ukazao je on.

Kada su u pitanju čuvanje i skladištenje, Damljanović smatra da probleme neće imati ratari koji beru kukuruz u klipu.

„Za sve proizvođače koji beru kukuruz u zrnu, trebalo bi proveriti prvo vlagu pre samog branja i ako je ona iznad 15 odsto, bilo bi dobro da se zrno čuva na nekom provetrenom mestu, nikako u džambo vrećama“, zaključio je Damljanović.

Foto – agromedia

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime