Tužilaštvo podnelo optužnicu protiv Boška Obradovića i još tri poslanika Dveri

0
48

Tužilaštvo je saopštilo da je optužni predmet podnet zbog, kako se navodi, postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje u vezi sa događajem od 8. maja ispred Narodne skupštine Republike Srbije, kada su pokušali da spreče oštećene narodnog poslanika Marijana Rističevića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da uđu u zgradu Narodne skupštine, kada su prema oštećenima drskim i bezobzirnim ponašanjem i vršenjem nasilja nad oštećenima teže remetili javni red i mir.

U saopštenju se navodi da su tom prilikom Rističeviću naneli lake telesne povrede.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu prethodno je naložilo Ministarstvu unutrašnjih poslova da podnese krivičnu prijavu protiv osumnjičenih, nakon čega su saslušani svi okrivljeni.

Oni su tada negirali da su učinili navedeno krivično delo, navodeći da nije bilo fizičkog obračuna, niti želje za fizičkim obračunom, već da je to bio politički protest od strane četvoro poslanika Srpskog pokreta „Dveri“ i njihovih pristalica.

Tužilaštvo je ispitalo i Rističevića i Lončara, koji su tom prilikom detaljno opisali događaj i naveli koje su konkretne radnje preduzeli okrivljeni tom prilikom, navode u Tužilaštvu i dodaju da su ispitani i svedoci, očevidci dokađaja, pribavljeni nalazi i mišljenja veštaka o telesnim povredama Rističevića, kao i video zapisi sigurnosnih kamera od obezbeđenja u Narodnoj skupštini.

Optužnim aktom tužilaštvo je predložilo sudu da okrivljene oglasi krivim za navedeno krivično delo i da im izrekne adekvatne krivične sankcije, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Reagujući na ovakvu odluku Tužilaštva, Srpski pokret Dveri saopštio je danas da pokretanje optužnog predloga protiv Obradovića i trojice članova Dveri zbog protesta ispred Narodne skupštine 8. maja ove godine označava definitivni krah i kraj samostalnog tužilaštva kao institucije u Srbiji.

Navedeno je da je prekjuče, 21. septembra, održano je poslednje saslušanje u predistražnom postupku pred Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, a već danas je podignut optužni predlog, što „nažalost ne govori o izuzetnoj efikasnosti srpskog tužilaštva već o tome da su optužnice unapred već napisane“.

„Poenta čitave ove tužilačke farse najbolje se ogleda u tome što je optužni predlog hitno poslat svim medijima, iako ga ni branioci optuženih ni sami optuženi još uvek nisu lično dobili. Deluje neverovatno, ali je istinito da su četvorica članova Dveri optuženi za ‘nasilničko ponašanje’ prema ‘nevinom i nedužnom’ ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i narodnom poslaniku Marijanu Rističeviću jer su, kako saopštava Tužilaštvo, ‘pokušali da ih spreče da uđu u zgradu Narodne skupštine’, što je apsolutna laž“, saopštile su Dveri i dodale da je tog dana na skupštinsko zasedanje „najnormalnije“ ušlo preko 150 narodnih poslanika.

Izvor: Insajder, www. insajder.net, Foto – epicentarpress, BUS PLUS

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime