SzS – Dosije Forverk – slika kolonijalne uprave u Čačku

0
191

Odluka gradske vlasti i gradonačelnika Miluna Todorovića da favorizuje stranu kompaniju Forverk (Vorwerk) u odnosu na domaćeg privrednika, a na račun poreskih obaveznika Čačka je esencija njihovog poimanja privrednih tokova i modela po kome je neminovan slom čačanske privrede, ocenjeno je danas iz GrO SzS.

SAOPŠTENJE PRENOSIMO U CELOSTI

Odluka da se zemljište u vrednosti od više od 3,4 miliona evra dodeli u trajno vlasništvo stranoj kompaniji, iako je i sam Zakon o podsticaju stranih ulaganja nudio povoljnije modele, je samo jedna od činjenica na koju ukazujemo i ujedno obaveštavamo građane Čačka o načinu na koji SNS vlast raspolaže imovinom. Činjenica da su ulaganja pravdana Elaboratom, bez konsultacija sa stručnom javnošću i odsustva javne rasprave je skandalozna.
Mnogobrojne poreske povlastice koje će strana kompanija ostvariti su podsticaj koji je domaćem privredniku nedostupan. Cifra od 1000 zaposlenih Čačana u pomenutoj kompaniji je još jedna laž u ovoj aferi. Od trenutno zaposlenih manje od 150 radnika ( što je po ugovoru Forverk preuzeo obavezu do kraja 2019 godine), manje od polovine čine Čačani. Takođe, visina plate od 500 evra je još jedna dokazana obmana, jer radnici primaju tek nešto više od minimalca, uz brojna kršenja prava radnika. Koliko je radnika nakon probnog roka od 6 meseci napustilo fabriku?
Postoje i brojne sumnje o ugroženosti zdravlja radnika u pogonima fabrike jer se radi o prljavim tehnologijama, opasnim materijama i neadekvatnoj zaštiti radnika. Topljena guma i izduvni gasovi koje radnici ceo dan udišu to definitivno jesu. Pitamo gradonačelnika, kao zagovarnika ovog projekta da li je ova fabrika ispunila sve uslove o zaštiti životne sredine i da li se ponaša u skladu sa važećim zakonima? Da li su ekološka i druge inspekcije proverile ispunjenost uslova u fabrici Forverk i da li uopšte smeju da posećuju ovu fabriku.
Zašto gradonačelnik lično nije bio potpisnik Elaborata opravdanosti otuđenja zemljišta, kada je najveći zagovornik ovog projekta?
Koliko je grad Čačak prihodovao na ime poreza na zarade (prema Elaboratu – više od 6,5 miliona za 2019. godinu)?
Da li je JKP Komunalac prihodovao po planu Elaborata za 2019. godinu od fabrike Forverk
(5,6 miliona samo za izbacivanje smeća po Elaboratu za 2019. godinu)?
Koliko je firmi iz Čačka učestvovalo u izgradnji same fabrike kako je gradonačelnik najavljivao i koliko su te firme prihodovale? Po našim informacijama – 0!
Koliko su malih i srednjih preduzeća i preduzetnika postali kooperanti – dobavljači ove fabrike, što je gradonačelnik pompezno najavljivao? Po našim informacijama – 0!
Koliko je, po rečima gradonačelnika, „ostavrivanjem zarada u ovoj fabrici značajno porasla ukupna kupovna moć i potrošnja na teritoriji grada Čačka“?
Postoji čitav niz pitanja i sumnji oko pomenute kompanije koje ćemo iznositi pred javnost, a koje očigledno dokazuju da SNS od Čačka pravi poligon stranih firmi za jeftinu radnu snagu koja bi radila sa prljavim tehnologijama i otrovnim materijama, a koje ni afričke države više ne žele u svojoj zemlji, i to sve sa našim novcem. Da stvar bude još gora, Milun Todorović takvim stranim poslodavcima dodeljuje ime ulice.
Savez za Srbiju Čačak

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime