Svet bi bio daleko bogatiji da je više „Sonja“ poput Sonje Savić koja i dalje živi

0
77

Na današnji dan, 2008. godine  preminula je Sonja Savić, srpska glumica koja je obeležila srpsku i kinematografiju bivše Jugoslavije beskompromisnim pojavom i životnim stilom. Njeni prijatelji su za nju govorili, a i dan danas govore da je bila veliki umetnik i čovek – žena sa kojom je bilo sjajno i razgovarati i sarađivati.  Međutim, svako ko je znao Sonju, bez obzira da li je to bilo privatno ili profesionalno poznanstvo i dan danas smatra da ona živi kroz svoja dela.

Nakon podsećanjanašeg portala o  manifestacij „Sonjin septembar“, iz UG „Nadežda Petrović“ kažu da je održavanje ovogodišnjeg programa posvećenoj veličanstvenoj glumici iz Čačka odloženo za narednu godinu, zbog nemogućnosti održavanja u uslovima aktuelne pandemije.

Od 2011. godine, kada je Umetnička galerija ’’Nadežda Petrović’’ iz Čačka preuzela brigu o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić, svakog septembra održavala se manifestacija ’’Sonjin septembar’’, u mesecu rođenja i smrti umetnice, podsetio je kustos ove ustanove, Predrag Živković.

„Otkrivajući, za našu instituciju, novo polje delovanja, manifestacija je najpre imala neformalni karakter, sa sadržajima koji su bili drugačiji iz godine u godinu. Tražili smo najbolji način da Sonjinu zaostavštinu neprocenjive vrednosti reafirmišemo i otkrijemo novim generacijama umetnika i teoretičara i tako ih podstaknemo na nova sagledavanja, ne samo Sonjinog rada, već pre svega na redefinisanje pristupa umetnosti i umetničkom stvaranju. U međuvremenu, kreirali smo multimedijalnu izložbu ’’Sonja Savić: devojka iz grada’’ koja je najpre postavljena u našem izložbenom prostoru ’’Galerija Risim’’ 2013. godine i do sada je gostovala u 10-tak gradova u regionu (Novi Sad, Inđija, Pančevo, Bajina Bašta, Kragujevac, Niš, Sarajevo…)“, naveo je on.

Živković podseća da je 2015. godine u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka rekonstruisalna i otvorena nova postavku Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući i tom prilikom održan je neformalni skup-okrugli sto koji je imao za cilj da definiše programsku koncepciju budućeg Multimedijalnog centra ’’Sonja Savić’’ (učesnici: Radoslav Zelenović, Miša Radivojević, Stevan Vuković, Miša Milošević…), više okruglih stolova, predavanja, projekcija, gostovanja na festivalima…

„Na desetogodišnjicu Sonjine smrti, novu postavku izložbe smo postavili u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, uz sedmodnevnu retrospektivu njenih filmova (saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom), na 66. Pula film festivalu 2019, postavkom izložbe obeležili smo 35 godina Sonjine Zlatne arene za ’’Šećernu vodicu’’, napomenuo  je on.

Posle nekoliko godina eksperimenta i traženja, Akademski filmski centar pri Domu kulture Studentski grad i Festival ALTERNATIVE se izdvojio kao najbolji partner, institucija i festival koji promovišu i afirmišu upravo ono što galerija smatra ključnim kada je odnos prema Sonjinoj zaostavštini u pitanju.

„Od 2017. godine, na pomenutom festivalu dodeljuje se specijalna nagrada ’’Sonja Savić’’ i to ’’…filmu koji ponire u subverzivnu stvarnost s one strane običnog, mirnog života…’’(cit. Miloš Radivojević). Pored liste značajnih ostvarenja festivala koju utvrđuje žiri kao jedinu nagradu festivala, novoustanovljena nagrada ’’Sonja Savić’’ podrazumeva autorsku prezentaciju u našoj ustanovi i rezidencijalni boravak nagrađenog autora u Čačku. Prva dobitnica nagrade, britanska rediteljka Ayo Akingbade iz tehničkih i ličnih razloga nije realizovala svoju nagradu. Sledeće, 2018. godine, nagradu je dobila austrijska autorka Iris Blauenštajner za svoj film DRUGE SLIKE (the_other_images)“, podseća kustos.

Od 2019. godine, manifestacija ’’Sonjin septembar’’ je dobila svoju formu, predstavljeno je stvaralaštvo nagrađene autorke izložbom radova, projekcijom filmova uz njeno gostovanje , kao i rezidencijalnim boravkom u Čačku i Beogradu koji je ona iskoristila za produkciju dela svog dugogodišnjeg rada ’’Staircase Light’’ koji je nastao na različitim evropskim lokacijama.

„Takođe, tekst u katalogu je delo mladog autora Borisava Matića, kao realizacija našeg cilja da afirmišemo teorijsku misao kod mladih autora. Za ovaj septembar koji upravo teče, bio je planiran program posvećen mladoj autorki iz Belgije, Evi van Tongeren (dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ za 2019. godinu), koji smo, nažalost, morali da odložimo za sledeću godinu usled otežanih uslova pruzrokovanih pandemijom Covid-19. Nadamo se da će se već sledećeg septembra, 2021. godine, u Čačku naći dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ iz 2019. i iz 2020. godine i da ćemo sledeće godine imati dupli program sa dva autora i na taj način, nadoknaditi ovu tešku godinu za sve nas“, izrazio je nadu Živković.

Njihov cilje je, kako kaže, da podstaknu  praksu – produkciju umetničkih dela, kao i teorijskg razmatranje i promišljanje procesa u umetnosti i kulturi, a nastaviće se u punom obimu nakon normalizacije epidemiološke situacije i kod nas i u svetu.

„U toku je, tehnički i produkciono vrlo zahtevna postavka jubilarnog, 30. Memorijala Nadežde Petrović, ove godine sasvim sigurno najveće i najznačajnije manifestacije iz oblasti vizuelnih umetnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Sasvim sigurno, veliki zadatak za naš kolektiv u vreme globalne krize i nadam se da će nam uspešna realizacija 30. Memorijala pomoći da unapredimo i manifestacije kao što je ’’Sonjin septembar’’, dakle da nastavimo da podstičemo hrabrost eksperimenta i beskompromisni umetnički angažman novih autora, upravo one vrednosti koje umetničku zaostavštinu Sonje Savić čine izuzetno značajnom i univerzalno prepoznatljivom. Grad Čačak će svoju obavezu da dostojno obeleži kolektivno sećanje na ovu veliku umetnicu ispuniti na način na koji nadležni organi odluče i to je proces koji ima širi značaj, a shodno tome i svoj tok. Ne ulazeći u taj proces, naša ustanova nastavlja da radi na formiranju Multimedijalnog centra ’’Sonja Savić’’ koji će, nadam se, u bliskoj budućnosti biti mesto susreta umetnika, profesionalaca i publike posvećene alternativnoj i angažovanoj umetnosti i kulturi i značajna tačka na kulturnoj mapi regiona i Evrope“, zaključio je Živković.

Sonja Savić rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem…

Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan odredenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom.

Za glavnu ulogu u filmu „Šećerna vodica“ dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine, a za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagradena je na festivalu u Veneciji.

U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu „Voleo sam devojku iz grada“ snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

Umrla je u Beogradu 2008. godine, a sahranjena je u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

FOTO – http://www.seecult.org/

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime