Romi obeležavaju svoj dan

0
180

SRBIJA (MNA) – Proslavom romske kulture i ukazivanjem na probleme s kojima se suočavaju, Romi u svetu i kod nas obeležavaju svoj dan.

Ovaj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu.

Tada je za romsku himnu proglašena „Đelem, đelem“, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas.

Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da „uprkos tome što je država preduzela niz mera u prethodnoj deceniji u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, etnička distanca prema Romima se ne smanjuje“.

Prema njegovim rečima, Romi i dalje jedna od najugroženijih grupa, koja se još uvek suočava sa teškim životnim uslovima i diskriminacijom u svakodnevnom životu.

Ministarstvo kulture i informisanja čestitajući Svetski dan Roma, kao najznačajnijeg praznika te nacionalne manjine u Srbiji, navodi da on treba da nas podseti da svaki dan moramo da brinemo o stvaranju jednakih uslova i poboljšanju života svih pripadnika manjinskih zajednica.

Foto: zagi1987

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime